Κύστη Κόκκυγος (συρίγγιο)

13/11/2013

Η κύστη κόκκυγος (συρίγγιο) είναι μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος και του υποδορίου ιστού της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς. Εμφανίζεται ως απόστημα κάτω από το δέρμα και ως συρίγγιο με ένα ή περισσότερα εξωτερικά στόμια.

Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα που τις περισσότερες φορές οδηγούν τον πάσχοντα στο χειρουργείο. Είναι συχνότερη στους άνδρες και ιδιαίτερα στις ηλικίες μεταξύ 16 – 26 ενώ στην παιδική ηλικία είναι συχνότερη στα κορίτσια. Η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή αποτελούν παράγοντες κινδύνου.

Η πάθηση εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική με μοναδική εκδήλωση ένα λακκουβάκι στο δέρμα ανάμεσα στους γλουτούς. Επιπλέον τα συμπτώματα εκδηλώνονται διαφορετικά για κάθε περίπτωση. Στην οξεία μορφή έχουμε φλεγμονή στην περιοχή, εκροή πύου, πόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις πυρετό. Στη χρόνια μορφή τα συμπτώματα είναι ανά περιόδους ήπιος πόνος, εκροή υγρού και παρουσία ενός ή περισσοτέρων οπών στο δέρμα ανάμεσα στους
γλουτούς.

 

Στην οξεία μορφή πρέπει άμεσα να γίνει χειρουργική διάνοιξη της αποστηματικής κοιλότητας προκειμένου να απομακρυνθεί το πύον που περιέχει. Η φλεγμονή και τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα. Η πλήρη εκτομή της κύστεως πρέπει να γίνεται αφού υποχωρήσει η φλεγμονή. Είναι πιθανό όμως, με τη απλή διάνοιξη να επέλθει η ίαση.

Στο χειρουργείο με τοπική και σε ειδικές περιπτώσεις με γενική αναισθησία, αφαιρείται η κύστη και τα  συρίγγια που έχουν σχηματιστεί σε βάθος. Το τραύμα μπορεί να παραμείνει ανοικτό και η επούλωση να γίνει σταδιακά, ή χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές να γίνει άμεση σύγκληση μειώνοντας έτσι τον χρόνο επούλωσης.

Για την αποφευχθεί μια υποτροπή συνίσταστε σχολαστική τοπική υγιεινή και αποτρίχωση της περιοχής.

Δρ Ιωάννης Γεωργίου
Πλαστικός Χειρούργος
www.plasticsurgery4cyprus.com

Send to Facebook Tweet This Share