Λιπώματα και αντιμετώπιση τους

03/12/2013

To λίπωμα είναι ένα καλοήθες συμπαγές ογκίδιο που βρίσκεται συνήθως κάτω από το δέρμα και αποτελείται από λίπος. Είναι ο πιο συχνός όγκος των μαλακών μορίων και εμφανίζεται στο 1% του πληθυσμού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος στο οποίο υπάρχει λίπος και οι αιτίες που οδηγούν στη δημιουργία ενός λιπώματος δεν είναι ξεκαθαρισμένες από τη σύγχρονη ιατρική. Έχει την κλινική εικόνα ενός  στρογγυλού, μαλακού, ευκίνητου όγκου που βρίσκεται κάτω από το δέρμα.

Υπάρχουν μικρά και μεγάλα λιπώματα.  Συνήθως έχουν το μέγεθος φακής και δεν ξεπερνούν τα 3 εκατοστά αλλά μερικές φορές μπορεί να φτάσουν τα 10 εκατοστά ή και περισσότερα. Ένα μικρό λίπωμα που δεν ενοχλεί, δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί,  καθώς  πρόκειται  για καλοήθη όγκο και  πιστεύεται ότι πολύ σπάνια μπορεί να εξελιχτεί σε καρκίνωμα. Κατά κανόνα όμως μεγαλώνει, έστω με αργό ρυθμό και μπορεί να φθάσει σε μεγάλες διαστάσεις αν δεν αφαιρεθεί.Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα εκτός και αν εντοπίζεται σε σημεία όπου περνούν νεύρα, οπότε μπορεί να προκαλέσει μουδιάσματα ή πόνο. Έτσι  κάποιοι ασθενείς προτιμούν να το αφαιρέσουν όταν είναι μικρό για να αποφύγουν τις μεγάλες ουλές στο μέλλον αλλά και για αισθητικούς λόγους.

Η αφαίρεση γίνεται µε τοπική αναισθησία όπου γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα που βρίσκεται πάνω από το λίπωμα και το αφαιρείται με ένα τρόπο που μοιάζει με την καισαρική. Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρείται πλήρως και ανέπαφο ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του (υποτροπή). Απαιτείται πάντα βιοψία ώστε να ταυτοποιηθεί ο ιστός που αφαιρέθηκε. Για πολύ μεγάλα λιπώματα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της λιποαναρρόφησης για αφαίρεσή τους.

Δρ Ιωάννης Γεωργίου
Πλαστικός Χειρούργος
www.plasticsurgery4cyprus.com

Send to Facebook Tweet This Share