Νέα παιδιά που κατέπληξαν τον κόσμο με τις ανακαλύψεις τους

30/01/2014

Στις μέρες μας είναι πολύ της μόδας να παραπονιόμαστε για τον δρόμο που έχει πάρει η νεολαία. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά παραδείγματα νέων που μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα.

Το 2011, τρεις νεαρές γυναίκες σάρωσαν τα πρώτα βραβεία στο πρώτο πανηγύρι επιστήμης της Google.

Shree Bose – μελέτη αντικαρκινικού φαρμάκου
Το μεγάλο βραβείο των $50,000 κατέκτησε η Shree Bose, μία 17χρονη από το Τέξας των ΗΠΑ. Η Shree μελέτησε το cisplatin, ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο που λαμβάνουν οι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και τον μηχανισμό με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν τελικά αντίσταση στη δράση του με την πάροδο του χρόνου.  Το σχολείο της Shree δεν λαμβάνει επίσημα μέρος σε διαγωνισμούς επιστήμης, γι’ αυτό για δέκα χρόνια δήλωνε μόνη της συμμετοχή σε όσους περισσότερους διαγωνισμούς μπορούσε.

Naomi Shah – διερεύνηση των επιπτώσεων της ποιότητας του αέρα στους πνεύμονες
Το βραβείο της κατηγορίας 15-16 ετών απονεμήθηκε στη Naomi Shah, για τη μελέτη της στις επιπτώσεις που έχει η ποιότητα του αέρα στους πνεύμονες, ιδιαίτερα όσον αφορά τα άτομα με άσθμα. Η Naomi επιστράτευσε 103 άτομα και πραγματοποιούσε 24ωρες μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στο σπίτι και την εργασία τους. Ακολούθως, τους καλούσε να φυσήξουν σε μία συσκευή που μετρούσε την ισχύ της αναπνοής τους.

Lauren Hodge –  ανακάλυψη συστατικών που μειώνουν τα καρκινογόνα του ψητού κοτόπουλου
Στην κατηγορία των 13-14 ετών το βραβείο κέρδισε η Lauren Hodge, η οποία μελέτησε το κατά πόσο ορισμένες μαρινάδες μειώνουν το ποσό των καρκινογόνων ουσιών που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο του κοτόπουλου στη σχάρα. Όπως διαπίστωσε, το λεμόνι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και η μαύρη ζάχαρη μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα καρκινογόνων, ενώ η σάλτσα σόγιας (soy sauce) τα αυξάνει.
Στο δεύτερο πανηγύρι του 2012, οι νεαροί συμμετέχοντες εξέπληξαν και πάλι το κοινό με την ευφυΐα και το πάθος τους για την επιστήμη.

Brittany Wenge -ανακάλυψη συστήματος για ανώδυνη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Το μεγάλο βραβείο κέρδισε και πάλι μια νεαρή κοπέλα. Η Brittany Wenge, 18 ετών, δημιούργησε το “Global Neural Network Cloud Service for Breast Cancer”, ένα παγκόσμιο τεχνητό νευρωνικό δίκτυο βασισμένο στη υπηρεσία cloud, στο οποίο συγκεντρώνονται δεδομένα από βιοψίες για καρκίνο του μαστού που γίνονται με τη διαδικασία αναρρόφησης με λεπτή βελόνα αντί με την παραδοσιακή και πιο επώδυνη επεμβατική μέθοδο. Στόχος της Brittany ήταν να διασφαλίσει ότι η μη επεμβατική μέθοδος θα μπορεί να είναι εξίσου ακριβής με την παραδοσιακή επεμβατική, επιτρέποντας σε περισσότερες γυναίκες να λαμβάνουν διάγνωση έγκαιρα. Στις προκαταρκτικές δοκιμές το ποσοστό ακρίβειας του συστήματος στον εντοπισμό κακοήθων όγκων έφτασε πάνω από 99%, ενώ δοκιμές που έγιναν σε 7.6 εκατομμύρια περιστατικά έδειξαν ότι η ακρίβεια του δικτύου βελτιώνεται περαιτέρω καθώς νέα δεδομένα εισάγονται σε αυτό. Από το σύστημα της Brittany προέκυψε το δίκτυο Cloud4Cancer, το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από όλα τα νοσοκομεία του κόσμου.

Jack Andraka – ανακάλυψη προγνωστικού τεστ για τον καρκίνο του παγκρέατος
Την άνοιξη του 2011 πεθαίνει ένας στενός οικογενειακός φίλος του τότε 15χρονου Jack Andraka λόγω καρκίνου στο πάγκρεας. Ο Jack αρχίζει να ψάχνει πληροφορίες για την ασθένεια στο διαδίκτυο και ανακαλύπτει ότι τα περισσότερα περιστατικά της διαγιγνώσκονται όταν είναι πια αργά και οι ασθενείς διαθέτουν μόλις 5,5% πιθανότητες επιβίωσης. Και ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της νόσου είναι πολύ ακριβά και με χαμηλά ποσοστά αξιοπιστίας. Στη συνέχεια, ο Jack ρίχνεται στη μελέτη επιστημονικής βιβλιογραφίας και μαθαίνει για τη μεσοθηλίνη, μία πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο αίμα ασθενών με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του παγκρέατος. Παράλληλα, έχει υπόψη τους νανοσωλήνες άνθρακα, μικροσοπικούς κυλίνδρους με διάμετρο όση αυτή της ανθρώπινης τρίχας, οι οποίοι διαθέτουν εκπληκτικές μηχανικές και ηλεκτρικές ιδιότητες. Την ίδια περίοδο, ο Jack ακούει κάποια στιγμή τη δασκάλα στο μάθημα της βιολογίας να μιλά για τα αντισώματα και τότε του δημιουργείται η ιδέα: «Αν ενώσω τα ειδικά αντισώματα για τη μεσοθηλίνη με νανοσωλήνες θα έχω ένα δίκτυο που αντιδρά μόνο στη μεσοθιλίνη και θα αλλάζει τις ηλεκτρικές τις ιδιότητες ανάλογα με το εκάστοτε ποσό». Με λίγα λόγια, ο Jack σκέφτηκε να φτιάξει έναν αισθητήρα. Συνεχίζει να μελετά και έπειτα γράφει μια λεπτομερή ερευνητική πρόταση, την οποία αποστέλλει σε διάφορους επιστήμονες. Λαμβάνει πολλές απορρίψεις και ένα «ίσως» από τον δρ Anirban Maitra, καθηγητή παθολογίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Ο Maitra παραχωρεί στον Jack έναν χώρο στο εργαστήριό του, όπου ο νεαρός εργάζεται πολλές ώρες και με μεγάλη επιμονή καθημερινά για εφτά μήνες. Η προσπάθειά του καταλήγει τελικά στον σχεδιασμό ταινιών από απλό χαρτί διήθησης, ενωμένων μέσω ηλεκτροδίων σε ένα ωμόμετρο $50, που μπορούν να ανιχνεύσουν τα επίπεδα μεσοθηλίνης στο αίμα διαγονιδιακών ποντικιών με παγκρεατικούς όγκους και σε περιορισμένο αριθμό δειγμάτων ανθρωπίνου ορού στα πρώιμα στάδια του παγκρεατικού καρκίνου.

Η ανακάλυψη αυτή χάρισε στον Jack το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό επιστήμης και μηχανολογίας Intel 2012, που ισοδυναμούσε με $75,000 σε υποτροφίες.

Send to Facebook Tweet This Share