Πόλυς Γεωργιάδης: Ο τομέας της υγείας σήμερα στην Κύπρο

11/04/2014

12 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ο ετήσιος τζίρος που αποφέρει παγκοσμίως η βιομηχανία του ιατρικού τουρισμού. «Η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο αυτού του ποσού, αν καταφέρει να μπει έγκαιρα στον χάρτη του τουρισμού υγείας», σύμφωνα με τον κ. Πόλυ Γεωργιάδη, πρόεδρο του Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγεία και γενικό διευθυντή του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Ο κ. Γεωργιάδης μας μίλησε για τις προκλήσεις που εμπεριέχει η προσπάθεια αυτή, κατόπιν και της εφαρμογής της διασυνοριακής περίθαλψης.  

 

Πώς αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα υγείας η διασυνοριακή περίθαλψη;

Η οδηγία για τη διασυνοριακή περίθαλψη τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολίτης μπορεί να αναζητήσει και να λάβει κάποια θεραπεία εκτός των συνόρων του, σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ και να αποζημιωθεί από τη χώρα του για τα έξοδά του.

Πρώτα απ’ όλα, για να υπάρχει πιθανότητα να αναζητήσει ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης υπηρεσίες υγείας στην Κύπρο, θα πρέπει η Κύπρος να μπει στον χάρτη και να προωθήσει τις υπηρεσίες της ως ελκυστική επιλογή. Το ρεύμα του ιατρικού τουρισμού αναπτύσσεται δυναμικά παγκοσμίως και εκτιμάται ότι η είναι μια αγορά που αποφέρει ετησίως πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αυτού του τζίρου.

Δεν υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθεί οικονομικά το κράτος, εάν οι πολίτες αναζητούν ακριβές θεραπείες σε άλλες χώρες-μέλη;

Απεναντίας, πολλά συστήματα υγείας προωθούν τη διασυνοριακή περίθαλψη, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς αναζητούν υπηρεσίες υγείας που παρέχονται φτηνότερα στη χώρα υποδοχής και, συνεπώς, θα στοιχίσουν λιγότερα και στη χώρα τους. 

Ποιες είναι, άρα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ενόψει της διασυνοριακής;

Το κυριότερο είναι να φτιάξουμε την κατάλληλη υποδομή, που θα μας επιτρέψει να υποδεχτούμε τους τουρίστες υγείας. Προς το παρόν αυτή η υποδομή δεν υπάρχει. Ο μεν δημόσιος τομέας είναι υπερφορτωμένος και μακάρι να προλαβαίνει τους Κύπριους ασθενείς, ο δε ιδιωτικός τομέας έχει τα δικά του προβλήματα. Μέχρι σήμερα, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια λειτουργούσαν πολύ βασιζόμενα κυρίως στον κάθε γιατρό ξεχωριστά και όχι ως ενοποιημένοι οργανισμοί. Για παράδειγμα, η τιμολόγηση γίνεται από τον κάθε ιδιώτη ξεχωριστά και όχι από το νοσηλευτήριο. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν σωστές τιμολογήσεις και ενιαία προσπάθεια, ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες υγείας.

Όσον αφορά την ποιότητα, θα πρέπει να εξασφαλιστούν διαπιστεύσεις από διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα διαπίστευσης. Δεν αρκεί να διαφημίζουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πείσουμε έναν ξένο ότι η ποιότητα αυτή είναι αποδεδειγμένη. 

Επίσης, είναι σημαντικό να επιδιώξουμε τη δημιουργία κέντρων αριστείας και να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως: «Γιατί να έρθει κάποιος σε εμάς»; «Έχουμε τον καλύτερο γιατρό»; «Έχουμε το καλύτερο μηχάνημα ή ην καλύτερη μέθοδο»; «Έχουμε την καλύτερη τιμή»; Πρέπει να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, εάν θέλουμε να έχουμε μερίδιο στη διασυνοριακή περίθαλψη. 

Είναι αλήθεια ότι ο Κύπριος περιμένει να έρθει πρώτα η δουλειά, το κέρδος και μετά να επενδύσει σε κάτι. Αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό της κουλτούρας μας. Δεν δουλεύει, όμως, έτσι η πανευρωπαϊκή αγορά. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και τη δουλειά χρειάζεται να την κυνηγήσεις, να επενδύσεις, να ρισκάρεις. Και όταν λέμε να επενδύσεις, δεν εννοούμε απαραίτητα σε χρήμα αλλά κυρίως σε χρόνο. Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, για παράδειγμα, θα πρέπει να εγκαταλείψουν σιγά σιγά την τάση να δουλεύουν με τον κάθε γιατρό ξεχωριστά και να εργαστούν με συντονισμένες προσπάθειες για τη συνολική προβολή τους ως νοσηλευτήρια. Ακόμη, είναι σημαντικό να επενδύσει ο ΚΟΤ στην προβολή της Κύπρου και ως προορισμού για τουρισμό υγείας. Προς το παρόν το έχει πράξει σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο και εξακολουθεί να επενδύει σχεδόν αποκλειστικά στο ήλιο και τη θάλασσα. Ο ιατρικός τουρισμός αναμένεται να συμβάλει και στην επίλυση του προβλήματος της εποχικότητας, δηλαδή της υπερσυγκέντρωσης ξένων επισκεπτών την καλοκαιρινή περίοδο και της απουσίας αφίξεων κατά τους υπόλοιπους μήνες. 

Είναι ανταγωνιστική η Κύπρος όσον αφορά την ποιότητα και τον βαθμό εξειδίκευσης των γιατρών της; 

Η Κύπρος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες χώρες-μέλη τις ΕΕ όσον αφορά τους δύο αυτούς τομείς. Διαθέτουμε πάρα πολύ καλούς γιατρούς και πολύ εξειδικευμένες θεραπείες. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό των γιατρών μας είναι ξενόγλωσσοι, λόγω του ότι εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό. Αυτό διευκολύνει σημαντικά την επικοινωνία και τη σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί με έναν τουρίστα υγείας. Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού και συνεχίζουν να το πράττουν.

Επομένως, αυτό που απομένει είναι να θεσπίσουμε ανταγωνιστικές τιμές και να τις προβάλουμε προς τα έξω, προβάλλοντας παράλληλα και την ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Τι είναι αυτό που ζητούν συνήθως οι τουρίστες υγείας;

Οι τουρίστες υγείας, όπως και οι τουρίστες γενικότερα, ζητούν συνήθως ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο να συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τη θεραπεία αλλά και την πτήση, τη διαμονή και τη μεταφορά τους από και προς το νοσοκομείο. Θέλουν να γνωρίζουν από την αρχή ποιο θα είναι το συνολικό κόστος. Συνεπώς, θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε αυτού του είδους τις προσφορές. 

Το διαδίκτυο είναι ένα σχετικά οικονομικό μέσο προβολής και προώθησης και προσφέρει ποικίλες δυνατότητες. Αξιοποιούνται ικανοποιητικά οι δυνατότητες αυτές;

Αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι ικανοποιητικά. Όπως είπα, θα πρέπει να τολμήσουμε να επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια στην προσπάθεια αυτή. Στην ιστοσελίδα του Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας (ΦΠΥΥ) μπορεί να βρει κανείς τα μέλη του, που είναι συνήθως όλα τα νοσηλευτήρια, καθώς και άλλους οργανισμούς, όπως ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία κτλ. Η ιστοσελίδα του ΦΠΥΥ συνεργάζεται γενικά με άλλες εξειδικευμένες πλατφόρμες, για να μπορεί να προβάλλει τις υπηρεσίες των μελών της. Υπάρχει αρκετή επισκεψιμότητα αλλά όχι όση θα θέλαμε. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς της υγείας τους οποίους μπορούμε να προωθήσουμε περισσότερο;

Ναι, υπάρχουν. Τα επείγοντα περιστατικά είναι συνήθως μειονότητα στον ιατρικό τουρισμό. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν λιγότερο γιατί διατρέχουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και περισσότερο π.χ. για μια πλαστική επέμβαση. Μία κοπέλα που θέλει να κάνει αυξητική στήθους ή ένας ασθενής που χρειάζεται θεραπεία για ρευματοπάθειες ή κάποια νευροχειρουργική επέμβαση ή οδοντιατρική αποκατάσταση, είναι πολύ πιθανό να  ενδιαφέρονται να τα πραγματοποιήσουν σε μια χώρα με ωραίο κλίμα, όπου θα μπορούν να συνδυάσουν την περίοδο ανάρρωσης και ξεκούρασης με διακοπές. 

Ποιος είναι ο ρόλος του ΦΠΥΥ;

Ο ΦΠΥΥ έχει τον ρόλο να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τομέα του τουρισμού υγείας. Στο συμβούλιό του συμμετέχουν άτομα από τον ΚΟΤ, τον ΠΑΣΥΞΕ, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο και άλλους οργανισμούς. Στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΦΠΥΥ πραγματοποιούνται συνεχώς επαφές με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας και τον ΚΟΤ.

Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία σας με τον δημόσιο τομέα;

Η συνεργασία και η καλή διάθεση σαφώς υπάρχουν. Ωστόσο, αυτό που θα επιθυμούσαμε είναι να τεθεί το ζήτημα της προώθησης του ιατρικού τουρισμού ως σημαντικότερη προτεραιότητα. Θεωρούμε ότι δεν δίνεται στο θέμα η βαρύτητα που του αξίζει, γι’ αυτό δεν ήταν αρκετά και τα σχετικά κονδύλια και δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. 

Η αναμενόμενη εφαρμογή του Γε.Σ.Υ πώς μπορεί να συμβάλει;

Καταρχάς, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός υγιούς ανταγωνισμού και επιπλέον θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών. Προς το παρόν η τιμολόγηση των υπηρεσιών υγείας γίνεται ανεξέλεγκτα, γεγονός που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους ξένους επισκέπτες. 

 

Επιμέλεια: Παναγιώτα Χριστοδούλου

Send to Facebook Tweet This Share