Πώς θα κάνετε τα παιδιά να αγαπήσουν την υγιεινή διατροφή

26/10/2017

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουν τη διατροφή των παιδιών τους, ωστόσο το κόλπο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να το κάνουν όσο πιο συγκεκαλυμμένα γίνεται.

Πολλές φορές οι τακτικές των γονιών περιλαμβάνουν την προσπάθεια εκλογίκευσης («μα παλιά σου άρεσε», «είναι νόστιμο»), τη δωροδοκία («δεν έχει γλυκό μέχρι να τελειώσεις τα λαχανικά σου») και τις απειλές («δεν θα φύγεις απ’ το τραπέζι αν δεν τελειώσεις το πιάτο σου»). 

Όταν οι απαγορεύσεις γίνονται μπούμερανγκ

Τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς των γονιών ως προς τη διατροφή των παιδιών τους έχουν ερευνηθεί εκτενώς. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Appetite έδειξε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούν αυστηρές διατροφικές πρακτικές προσπαθούν πολύ πιο σκληρά από άλλα παιδιά να «κερδίσουν» διάφορες λιχουδιές και όταν έχουν την ευκαιρία να καταναλώσουν «απαγορευμένα» φαγητά, τρώνε πολύ περισσότερα. 

Στο πλαίσιο άλλης μελέτης, διαπιστώθηκε ότι τα κορίτσια που μεγάλωσαν με αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς κατέληξαν να έχουν μεγαλύτερο βάρος από άλλα και να είναι λιγότερο ικανά να ρυθμίσουν την πρόσληψή τους σε θερμίδες.

Κρυφοί περιορισμοί έναντι φανερών

Το 2006, η Jane Ogden, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Surrey, διαίρεσε τις διατροφικές πρακτικές των γονιών σε κατηγορίες. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι εμφανείς περιορισμοί, όταν δηλαδή τα παιδιά γνώριζαν ότι υπήρχαν π.χ. παγωτά ή πατατάκια στο σπίτι αλλά απαγορευόταν να τα φάνε, δεν ήταν αποτελεσματικοί. Στις πλείστες περιπτώσεις αυτοί οι περιορισμοί δημιουργούν στα παιδιά εμμονές με αυτές τις τροφές και τα κάνουν να τις επιθυμούν ακόμη περισσότερο. Όταν, λοιπόν, οι γονείς απουσιάζουν και έχουν την ευκαιρία να φάνε ό,τι θέλουν, βγαίνουν εκτός ελέγχου. 

Από την άλλη, οι συγκεκαλυμμένοι περιορισμοί φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα. Αυτό ισχύει όταν δεν υπάρχουν ανθυγιεινές λιχουδιές στο σπίτι, επομένως, δεν υπάρχουν «απαγορευμένοι καρποί» που να προκαλούν την επιθυμία των παιδιών και τη δυσφορία τους όταν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς.

«Τελείωσε το φαγητό σου»

Όπως αναφέρει Alison Ventura, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής του πανεπιστημίου Drexel στη Φιλαδέλφεια, όταν οι γονείς λένε στο παιδί τους πόσο φαγητό να φάει, δεν του επιτρέπουν να αποκτήσει τον έλεγχο της διατροφής του. Σύμφωνα και με τη διεθνή βιβλιογραφία, το να λέμε συνεχώς στα παιδιά πόσο πρέπει να φάνε εξαλείφει την ικανότητά τους να ρυθμίζουν μόνα τους την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν, ανάλογα με το πότε νιώθουν πεινασμένα και πότε χορτάτα. Αντιθέτως, παίρνουν το μήνυμα ότι  αυτό που νιώθουν μέσα τους δεν είναι σημαντικό, ενώ αυτά που τους επιβάλλονται από έξω είναι πιο σημαντικά. 

Κανένας γονιός δεν θέλει να πετά φαγητό, ενώ όλοι οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να μην τρώνε αρκετά, ώστε να λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια και τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Από την άλλη, κανένας γονιός δεν θέλει να δημιουργήσει στα παιδιά του τη συνήθεια να τρώνε ενώ δεν πεινάνε. Επιπλέον, όσο περισσότερο πιέζονται τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά τους, τόσο λιγότερο θα τους αρέσουν, ενώ όταν οι γονείς χρησιμοποιούν ως μέσο τη δωροδοκία με γλυκά, θα καταφέρουν απλώς να αναδείξουν τα γλυκά ως το σπουδαιότερο πράγμα και την κατανάλωση λαχανικών ως καταναγκαστική εργασία. 

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Ellyn Satter, πρέπει να υπάρχει ένας καταμερισμός ευθυνών όσον αφορά κάθε γεύμα: οι γονείς μπορούν να αποφασίζουν τι θα φάνε τα παιδιά και τα παιδιά μπορούν να αποφασίζουν εάν θα φάνε και πόσο. Θα πρέπει να γίνεται σαφές ότι είναι εντάξει να τρώνε όποτε πεινούν και να σταματούν όταν είναι χορτάτα, ταυτόχρονα όμως να κατανοούν ότι αν παραλείψουν κάποιο γεύμα, δεν υπάρχει κάτι άλλο να φάνε μέχρι το επόμενο. 

Ακόμη, λίγη δημιουργικότητα και φαντασία στην κουζίνα ίσως βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν την υγιεινή διατροφή...

  

        
                        

            

Send to Facebook Tweet This Share