Το κινητό στην τσέπη καταστρέφει τα σπερματοζωάρια

12/06/2014

Οι άντρες που βάζουν το κινητό τους στην τσέπη του παντελονιού τους ενδέχεται να εκθέτουν τον εαυτό τους σε ακτινοβολία που είναι καταστροφική για τα σπερματοζωάριά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έξετερ. 

Στο πλαίσιο της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 1492 άντρες, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά φάνηκε να μειώνει τη βιωσιμότητα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων κατά 8%.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι ενήλικες διαθέτουν σήμερα κινητά, ενώ το 14% των ζευγαριών στις εύπορες χώρες δυσκολεύοντα να τεκνοποιήσουν. Το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στα δύο αυτά δεδομένα είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί, αν λάβουμε υπόψη και την τεράστια κλίμακα χρήσης των κινητών τηλεφώνων ανά το παγκόσμιο, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, δρ Φιόνα Μάθιους.

Η ποιότητα του σπέρματος μπορεί γενικά επηρεαστεί από τρεις διαφορετικούς παράγοντες: 1. τη βιωσιμότητα, δηλαδή το πόσο υγιές είναι το σπέρμα, 2. την κινητικότητα, δηλαδή το πόσο καλά κινείται προς το ωάριο και 3. τη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων σε αυτό. 

Οι περισσότεροι άντρες έχουν 50-85% σπέρμα με κανονική κινητικότητα. Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη, το ποσοστό αυτό μειωνόταν κατά 8% όταν υπήρχε έκθεση σε κινητά τηλέφωνα. Εκτός από την κινητικότητα, παρόμοιες επιδράσεις εντοπίστηκαν και ως προς τη βιωσιμότητα του σπέρματος. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από φορητές συσκευές, από το wifi και από άλλες τεχνολογίες ίσως να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση των επιπέδων γονιμότητας παγκοσμίως. 

Όπως ανέφερε η δρ Μάθιους, τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους άντρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, ωστόσο περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία προκειμένου να διαπιστωθεί πώς επηρεάζεται ο γενικός πληθυσμός. 

 

Send to Facebook Tweet This Share