Ορθοστασία για τρεις ώρες την ημέρα= δέκα μαραθώνιοι τον χρόνο

23/06/2014

Καλά τα νέα για όσους δεν βρίσκουν τον χρόνο ή τα κίνητρα για να πάνε στο γυμναστήριο. 

Σύμφωνα με τον δρ Mike Loosemore, κορυφαίο Βρετανό ειδικό σε θέματα ιατρικής άσκησης, ακόμη και το να στέκεται κανείς για τρεις ώρες την ημέρα ωφελεί εξίσου την υγεία του όσο το να τρέχει 10 μαραθώνιους τον χρόνο.

Οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές των διαφόρων φορέων υγείας μπορεί να φαίνονται ανέφικτες για πολλούς ανθρώπους.  Οι πλείστες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ήπια άσκηση για μισή ώρα κάθε μέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. 

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ακόμη και ελάχιστη σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική.

Όπως αναφέρει ο δρ Loosemore, ακόμη και το να στέκεται κανείς είναι καλό για την υγεία. Όταν στεκόμαστε χρησιμοποιούμε όλους τους μικρούς μυς των ποδιών μας. Αν στεκόμαστε και δουλεύουμε όρθιοι για τρεις ώρες την ημέρα, πέντε ώρες την εβδομάδα, θα ήταν σαν να τρέχουμε δέκα μαραθώνιους τον χρόνο, προσθέτει.

Είναι λάθος, επισημαίνει ο δρ Loosemore, να νομίζουμε ότι οι πολύ μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας είναι ανώφελες. Μία τόσο μικρή αλλαγή όσο το να στεκόμαστε όρθιοι για κάποιο διάστημα κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης καθώς και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και καρκίνου, ενώ θα συμβάλει και στην απώλεια βάρους.

Υπάρχουν πολλές άλλες μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, οι οποίες θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορούμε να σταθμεύσουμε 50 μέτρα μακριά από την πόρτα της υπεραγοράς αντί ακριβώς απέναντι ή χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί τον ανελκυστήρα.

 

Send to Facebook Tweet This Share