Οι άνθρωποι προτιμούν να προκαλούν στον εαυτό τους ηλεκτροσόκ από το να μένουν μόνοι με τις σκέψεις τους

10/07/2014

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να απασχολούνται συνεχώς με κάτι ακόμη και αν αυτό δεν είναι ευχάριστο, παρά να μην κάνουν τίποτα και να μένουν μόνοι με τις σκέψεις τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό  Science, εκατοντάδες συμμετέχοντες έμειναν μόνοι τους για αρκετά λεπτά σε ένα δωμάτιο μη έχοντας τίποτα να κάνουν εκτός από το να σκεφτούν. Πολλοί όμως από αυτούς, αντί να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, επέλεξαν να προκαλούν ηλεκτροσόκ στο εαυτό τους. 

Συγκριμένα, πραγματοποιήθηκε μια σειρά από 11 πειράματα, με επικεφαλής τον δρ Timothy Wilson, καθηγητή ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Στα πειράματα συμμετείχαν 409 φοιτητές, οι οποίο κλήθηκαν να μείνουν μόνοι τους σε ένα άδειο δωμάτιο για 6 έως 15 λεπτά, χωρίς τηλέφωνα, βιβλία, στυλό (για άσκοπες ζωγραφιές) ή οποιουδήποτε είδους ερεθίσματα που θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή τους. Έπρεπε απλώς να παραμείνουν ξύπνιοι και σιωπηλοί στις θέσεις τους. Σε ορισμένους δόθηκαν συγκεκριμένους οδηγίες, όπως το να σχεδιάσουν στο μυαλό τους μια έξοδο για φαγητό, ενώ άλλοι ήταν ελεύθεροι να σκεφτούν ό,τι ήθελαν.

«Μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία σκεφτόμενοι ότι δεν θα ήταν δύσκολο για τους συμμετέχοντες να ψυχαγωγήσουν τους εαυτούς τους», ανέφερε ο δρ Wilson. «Έχουμε έναν τεράστιο εγκέφαλο, που είναι γεμάτος με όμορφες αναμνήσεις και διαθέτει τη δυνατότητα να φαντασιώνεται και να πλάθει ιστορίες», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως φάνηκε, το να ονειροπολεί κανείς ίσως να μην είναι τελικά τόσο ευχάριστο, όταν γίνεται κατ’ εντολήν. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η εμπειρία δεν ήταν ευχάριστη. Οι περισσότεροι δυσκολεύτηκαν να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε κάτι συγκεκριμένο, ενώ μια ομάδα που κλήθηκε να επαναλάβει το πείραμα στο σπίτι, ανάφερε ότι η εμπειρία ήταν ακόμη πιο δυσάρεστη. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν «κλέψει» παραβιάζοντας κάποιους από τους κανόνες.

Τα άτομα στα οποία είχε ανατεθεί μια δραστηριότητα, όπως το άκουσμα μουσικής ή το διάβασμα ενός βιβλίου, ευχαριστήθηκαν διπλά τον χρόνο αυτό ως «χρόνο για σκέψη». Υπήρξαν, επίσης, κάποιες γενικές τάσεις. Για παράδειγμα, τα άτομα που σκέφτονταν για μελλοντικά σχέδια με την οικογένεια και τους φίλους τους τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τα άτομα που σκέφτονταν τη δουλειά.

Τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα φάνηκαν στο τελευταίο πείραμα, όπου οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πατήσουν ένα κουμπί και να προκαλέσουν στον εαυτό τους ήπια ηλεκτροσόκ, εάν το επιθυμούσαν. 67% των αντρών και 25% των γυναικών επέλεξαν να πατήσουν το κουμπί. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, όπως υποψιάζονται οι ερευνητές, ίσως να οφείλεται στο ότι οι άντρες επιζητούν περισσότερο τα ερεθίσματα των αισθήσεών τους σε σχέση με τις γυναίκες. 

Το μυαλό μας είναι σχεδιασμένο να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον γύρω μας, αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό δελτίο τύπου. Ακόμη και όταν μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας, εστιάζουμε συνήθως στον έξω κόσμο. Η επιστημονική ομάδα προσπαθεί τώρα να ανακαλύψει τους ακριβείς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο πολύ να μένουν μόνοι με τις σκέψεις τους.

Κάποιοι θεωρούν ότι τα ευρήματα αντανακλούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, καθώς οι άνθρωποι έχουν πλέον συνηθίσει να καλύπτουν όλο τον ελεύθερο τους χρόνο, χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Ωστόσο, ο δρ Wilson διαφωνεί με την άποψη αυτή, υποστηρίζοντας ότι η ευρεία χρήση των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου υπήρξε ακριβώς αποτέλεσμα της ανάγκης μας να απασχολούμαστε συνεχώς με κάτι. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Send to Facebook Tweet This Share