Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 για όσους εργάζονται με βάρδιες

28/07/2014

Τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν τα άτομα που εργάζονται με βάρδιες, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Είναι γενικά γνωστό εδώ και καιρό ότι η εργασία με βάρδιες διαταράζει το βιολογικό ρολόι των εργαζομένων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, ωστόσο η σύνδεσή της με τον διαβήτη έχει αρχίσει πρόσφατα να γίνεται φανερή.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε ερευνητική ανασκόπηση 12 διεθνών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 226.500 άτομα, 14600 εκ των οποίων είχαν διαβήτη.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει από όλες τις μελέτες, διαπίστωσαν ότι οποιαδήποτε περίοδος εργασίας με βάρδιες συσχετίστηκε με 9% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη σε σχέση με την εργασία σε ώρες γραφείου.

Ο κίνδυνος αυξανόταν ακόμα περισσότερο για τους άντρες. Συγκεκριμένα, ήταν κατά 37% μεγαλύτερος. Ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος, ωστόσο, εικάζεται ότι τα ημερήσια επίπεδα τεστοστερόνης ελέγχονται από το εσωτερικό ρολόι του σώματος των αντρών, επομένως η επαναλαμβανόμενη διαταραχή του ίσως να προκαλεί τέτοιες επιπλοκές. 

Οι εναλλασσόμενες βάρδιες, αυτές δηλαδή στις οποίες οι εργαζόμενοι δουλεύουν διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, χωρίς να υπάρχει κάποιο σταθερό μοτίβο, συσχετίστηκαν με 42% ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις βάρδιες που βασίζονται τουλάχιστον σε κάποιο μοτίβο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εναλλασσόμενες βάρδιες καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την προσαρμογή των ανθρώπων σε έναν κανονικό κύκλο ύπνου-εγρήγορσης και η έλλειψη ύπνου ή η κακή του ποιότητα ενδέχεται να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, η εργασία με βάρδιες έχει συνδεθεί με την πρόσληψη σωματικού βάρους και την αυξημένη όρεξη, παράγοντες που αυξάνουν αμφότεροι τον κίνδυνο για διαβήτη. Επίσης, μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό Occupational & Environmental Medicine.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εργασία με βάρδιες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό ίσως ισχύει, γιατί διαταράζεται το βιολογικό ρολόι και η παραγωγή ορμονών.

Τέλος, μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο έδειξε ότι τα άτομα που εργάζονται με βάρδιες έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή. 

 

Send to Facebook Tweet This Share