Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής περνά στο DNA και κληροδοτείται στα παιδιά μας

19/08/2014

Το ποτό, το κάπνισμα και η κακή διατροφή μπορούν να θέσουν την υγεία του μωρού μας σε κίνδυνο, χρόνια πριν τη σύλληψή του, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία. Όπως φαίνεται οι διατροφικές και άλλες συνήθειες προκαλούν μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. 

Ένας άστατος τρόπος ζωής κατά τη δεκαετία των 20’ μπορεί να μας «στοιχειώνει» αργότερα, όταν θα γίνουμε γονείς.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία ή άλλα προβλήματα που προκαλούνται λόγω ανθυγιεινού τρόπου ζωής ενδέχεται να «καταγράφονται» στο σπέρμα του μελλοντικού πατέρα ή στα ωάρια της μελλοντικής μητέρας. Έτσι, κληροδοτούνται στην επόμενη γενιά, καθιστώντας τους απογόνους τους προγραμματισμένους να ζήσουν μια ζωή με κακή υγεία.

Κορυφαίοι Αυστραλοί επιστήμονες που μελετούν εδώ και δεκαετίες τον τρόπο με τον οποίο η κατάσταση της υγείας μας μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, υποστηρίζουν ότι το έργο των γονιών ξεκινά πολύ πριν τη σύλληψη. 

Σύμφωνα με τη δρ Sarah Robertson, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι ο τρόπος ζωής τους πριν γίνουν γονείς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ένα παιδί αντιπροσωπεύει μία νέα αρχή. «Στην πραγματικότητα, είμαστε πλέον σε θέση να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη του παιδιού δεν αρχίζει από το μηδέν, αλλά το παιδί φέρει ήδη ως κληρονομιά από τους γονείς του τον τρόπο ζωής που αυτοί είχαν επιλέξει», ανέφερε. 

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς ακολουθούσαν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής πριν τη σύλληψή τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και διάφορες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, φαίνεται να έχει ο τρόπος ζωής που ακολουθούν κατά τους τρεις τελευταίους μήνες πριν τη σύλληψη, όταν το σπέρμα και τα ωάρια υποβάλλονται σε κάποιες τελικές αλλαγές. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει επίσης ο τρόπος ζωής καθώς και διάφορα γεγονότα που έχουν προηγηθεί πολλά χρόνια πριν.

Οι επίδοξοι γονείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την ανακάλυψη αυτή ως άσχημα νέα, καθώς σύμφωνα με τη δρ Robertson, «ορισμένες αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στον τρόπο ζωής τους, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες πριν τη σύλληψη, μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του παιδιού τους». 

 

Send to Facebook Tweet This Share