Σταθείτε για μια ώρα την ημέρα, για μείωση του βάρους και βελτίωση της υγείας σας

25/08/2014

Τα άτομα που εργάζονται σε γραφείο, μπορούν να στέκονται για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα, προκειμένου να προλάβουν προβλήματα όπως η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες, σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή δρ Κέβιν Φέντον, ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας. 

Το να κάθεται κανείς για έξι ή εφτά ώρες την ημέρα σε ένα γραφείο επιβαρύνει σημαντικά τη φυσική του κατάσταση, όπως ανέφερε ο δρ Φέντον. 

Μία εναλλακτική είναι να προτιμούμε να στεκόμαστε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στο γραφείο και όταν παίρνουμε τον καφέ ή το κολατσιό μας ή να αφιερώνουμε ορισμένο χρονικό διάστημα στο να εργαζόμαστε όρθιοι.

Ο δρ Φέντον υποστηρίζει ότι το να είμαστε σωματικά ενεργοί αποτελεί τη θαυματουργό θεραπεία που όλοι περιμέναμε για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο, καρδιοπάθειες και ψυχικές νόσους.

Όπως εκτιμάται, σχεδόν ο μισός πληθυσμός δεν τηρεί τα 30 λεπτά σωματικής άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα, όπως συνιστούν οι σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Μάλιστα, έρευνες που αφορούν στη Μεγάλη Βρετανία έδειξαν ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων κατατάσσεται στην κατηγορία «σωματικά ανενεργοί», δηλαδή ξοδεύουν λιγότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα για σωματική άσκηση.  

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές ακαδημαϊκών υγείας από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η καθιστική ζωή είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιβλαβής για την υγεία μας σε σχέση το κάπνισμα, γιατί είναι άμεσα υπεύθυνη για ακόμη περισσότερους θανάτους παγκοσμίως. Μελέτη του 2012, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet έδειξε ότι 5.3 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι ασθενείς γυμνάζονταν, ενώ 5 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι ασθενείς δεν κάπνιζαν. 

Οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και λιγότερο δραστήριοι σωματικά, εν μέρει λόγω της φύσης των σύγχρονων επαγγελμάτων, σύμφωνα με τον δρ Φέντον. Μεγάλο μέρος της δουλειάς μας αφιερώνεται μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή. 

Το να στεκόμαστε ωφελεί επίσης τη στάση του σώματος και, συνεπακόλουθα, τους πόνους στην πλάτη. Ακόμη, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και, κατ’ επέκταση, την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ συνδέεται γενικά με μεγαλύτερη κινητικότητα. Εάν στεκόμαστε, είναι πιο πιθανό να αρχίσουμε να κινούμαστε κάπως στον χώρο.

Όταν στεκόμαστε, ο καρδιακός μας ρυθμός αυξάνεται κατά περίπου δέκα χτύπους το λεπτό, με αποτέλεσμα να καίμε 0.7 θερμίδες ανά λεπτό και 50 ανά ώρα.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναμένεται να δημοσιευθούν τον Οκτώβριο στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες θα αποσκοπούν στο να ενθαρρύνουν τους ενήλικες να γίνουν πιο ενεργοί κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Σε αυτές θα περιλαμβάνονται οι σύντομες βόλτες με την οικογένεια, η αποβίβαση από το λεωφορείο μία στάση νωρίτερα από την κανονική, το τζόκινγκ με φίλους και η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ, όταν είναι δυνατόν.

 

Send to Facebook Tweet This Share