Ένα μήλο την ημέρα… μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού

02/09/2014

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού κατά 40%, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερα φρούτα τρώει κανείς, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα.

Ωστόσο, όπως φάνηκε στη μελέτη, το μέγιστο όφελος που μπορεί να προσφέρει η υγιεινή αυτή συνήθεια, προέρχεται από την κατανάλωση ενός σχετικά μικρού ποσού φρούτων κάθε μέρα, που αναλογεί σε περίπου μιάμιση μερίδα ή 150 γρ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ένα μήλο και μισή μπανάνα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρακολούθησαν για εφτά χρόνια την καρδιαγγειακή υγεία μισού περίπου εκατομμυρίου Κινέζων. 

Η καρδιαγγειακή νόσος και το εγκεφαλικό είναι οι κύριες αιτίες θανάτων παγκοσμίως. Όπως ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Huaidong Du, τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση φρέσκων φρούτων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτών των παθήσεων. 

Τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν την καρδιά μέσω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, εξουδετερώνοντας με φυσικό τρόπο τις διάφορες επιβλαβείς ουσίες χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στον οργανισμό μας. 

Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθησαν συγκεκριμένα 451.681 άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, τα οποία δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η βασική έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2004-2008 σε διάφορες αστικές και αγροτικές περιοχές της Κίνας και η κατανάλωση φρούτων χωρίστηκε σε πέντε κατηγορίες: ποτέ, μηνιαίως, 1-3 φορές την εβδομάδα, 4-6 φορές την εβδομάδα και καθημερινά.

Κατά την επταετή περίοδο παρακολούθησης των συμμετεχόντων υπήρξαν 19.300 περιπτώσεις καρδιακής νόσου και 19.689 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Ποσοστό περίπου 18% των συμμετεχόντων κατανάλωναν φρούτα καθημερινά και 6.3% δεν κατανάλωναν φρούτα ποτέ. Ο μέσος όρος φρούτων που ανέφεραν οι καθημερινοί καταναλωτές ήταν 1.5 μερίδες, δηλαδή γύρω στα 150 γρ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν φρούτα καθημερινά είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 25%-40% , σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν ποτέ φρούτα. Επιπλέον, όσο αυξανόταν η συχνότητα κατανάλωσης φρούτων, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος. Φάνηκε, επίσης, ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. 

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα που εντοπίστηκε σε ξεχωριστή ανάλυση ήταν ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μείωσε τον γενικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 32%.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη. 

 

Send to Facebook Tweet This Share