Ο καρκίνος του μαστού και η ιστορία της ροζ κορδέλας

09/10/2014

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο παγκόσμιος μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, αποσκοπώντας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης γύρω από την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και παρηγορητική φροντίδα της νόσου.

Περίπου 1.38 εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν κάθε χρόνο από τον καρκίνο του μαστού, ενώ 460.000 χάνουν τη ζωή τους. Πρόκειται για τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  (WHO), προς το παρόν δεν υπάρχει επαρκής γνώση όσον αφορά στα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του μαστού, γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας παραμένει ο βασικός στόχος των πολιτικών για περιορισμό της διάδοσής του. Εάν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί έγκαιρα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να θεραπευτεί. 

Η πλειοψηφία των θανάτων λόγω καρκίνου του μαστού εμφανίζονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι περισσότερες ασθενείς λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένα στάδια, κυρίως λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης και τα διάφορα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας.

Ο WHO προωθεί διάφορα προγράμματα ελέγχουν του καρκίνου του μαστού. Οι συνιστώμενες στρατηγικές για τον έγκαιρο εντοπισμό των περιστατικών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι η ενημέρωση γύρω από τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα και η πραγματοποίηση ελέγχων μέσω της κλινικής εξέτασης μαστού. Η μαστογραφία ως προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και είναι διαδεδομένη μόνο σε χώρες με καλές υποδομές υγείας.

Η πρώτη γνωστή σύνδεση του καρκίνου του μαστού με τις ροζ κορδέλες έγινε το φθινόπωρο του 1991 στη Νέα Υόρκη, όταν το Ίδρυμα Susan G. Komen μοίραζε ροζ κορδέλες σε άτομα που συμμετείχαν σε μαραθώνιο για τους επιζώντες από τον καρκίνο του μαστού.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1992, η ροζ κορδέλα υιοθετήθηκε ως το επίσημο σύμβολο του Εθνικού Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού στην Αμερικ;ή. Την ίδια περίοδο είχε ήδη γίνει πολύ δημοφιλής η κόκκινη κορδέλα για το Aids. Η ροζ κορδέλα άρχισε να αποκτά παρόμοια δημοτικότητα, όταν η Αλεξάντρα Πένι, αρχισυντάκτρια του γυναικείου περιοδικού υγείας Self και η επιζούσα από τον καρκίνο του μαστού και αντιπρόεδρος της εταιρείας καλλυντικών Estée Lauder, Έβελιν Λοντέρ, δημιούργησαν μία κορδέλα, η οποία διανεμήθηκε σε καταστήματα καλλυντικών στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο γυναίκες είχαν αρχικά προσεγγίσει τη Σάρλοτ Χέιλι, μία 68χρονη γυναίκα, η οποία έφτιαχνε κορδέλες σε ροδακινί χρώμα και τις πουλούσε συνοδεύοντάς τις από μια κάρτα που έγραφε: «Ο προϋπολογισμός του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας είναι 1,31 δισεκατομμύρια. Μόνο το 5% πηγαίνει στην πρόληψη του καρκίνου. Βοήθησέ μας να ξυπνήσουμε τους νομοθέτες και την Αμερική, φορώντας αυτή την κορδέλα». Ωστόσο, η Χέιλι αρνήθηκε να συνεργασεί μαζί τους, γιατί θεώρησε τα σχέδια τους υπερβολικά «εμπορικά». Έτσι, ακολουθώντας τις συμβουλές των δικηγόρων τους, οι δύο γυναίκες άλλαξαν το χρώμα της κορδέλας, η οποία έγινε τελικά ροζ.

Κάποτε χρησιμοποιείται μια δίχρωμη – ροζ και μπλε – κορδέλα, η οποία συμβολίζει τον καρκίνο του μαστού στους άντρες. Πρόκειται, βέβαια, για έναν σπάνιο καρκίνο.

Από τότε, λοιπόν, κάθε Οκτώβριος είναι ροζ. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι η ευαισθητοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση και τη διάδοση των ροζ κορδέλων. Την επόμενη φορά που θα φορέσεις μια ροζ κορδέλα θυμήσου να ενημερωθείς, να κάνεις εξετάσεις, να φροντίσεις την υγεία σου!

 

Send to Facebook Tweet This Share