Ακόμη και 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα προστατεύουν από πρόωρο θάνατο

19/01/2015

20 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμη και τα υπέρβαρα άτομα παρουσιάζουν 16% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, εάν εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα το 20λεπτο περπάτημα.

Όπως ανέφερε ο δρ Ulf Ekelund, ειδικός σε θέματα σωματικής άσκησης και υγείας και επικεφαλής της έρευνας, το μήνυμα είναι απλό: «Ακόμη και ελάχιστη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των ατόμων που είναι (γενικά) σωματικά αδρανή».

Ωστόσο, ο δρ Ekelund τονίζει ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε περισσότερα από αυτά τα 20 λεπτά, καθώς η σωματική δραστηριότητα έχει αποδεικτεί επανειλημμένα ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας και πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των ερευνητών, 337.000 ανά 9.2 εκατομμύρια θανάτων στην Ευρώπη, οφείλονται στην παχυσαρκία. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι διπλάσιος αριθμός θανάτων (γύρω στους 676.000) μπορούν να αποδοθούν στη σωματική αδράνεια.

Ολοένα και περισσότερες χώρες προσπαθούν να εντάξουν στις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες τους για θέματα υγείας, αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, οι οποίες θα συμβάλουν στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας του πληθυσμού. Αυτό που τονίζεται είναι ότι ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να επιφέρουν πλεονεκτήματα στην υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική αδράνεια ως πρόβλημα του γενικού πληθυσμού κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία δισεκατομμύρια ευρώ λόγω αδειών ασθενείας, δαπανών που επιβαρύνουν τα διάφορα συστήματα υγείας και πρόωρων θανάτων.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

 

Send to Facebook Tweet This Share