Η μυωπία αποκτά διαστάσεις επιδημίας γιατί τα παιδιά δεν περνούν αρκετό χρόνο έξω

19/03/2015

Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται περισσότερο να βγαίνουν για παιχνίδι έξω από το σπίτι, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητές τους για μυωπία, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Τα άτομα με μυωπία μπορούν να δουν καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους, αλλά δεν μπορούν να διακρίνουν αυτά που βρίσκονται μακριά.

Επειδή οι λόγοι που προκαλούν τη μυωπία είναι κατασκευαστικοί του ματιού μέχρι ενός σημείου θεωρείται ότι είναι κληρονομική.

Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας εμφανίζει δραματικά αυξητική τάση, αγγίζοντας σχεδόν το 50% των ανθρώπων στην παραγωγική ηλικία παγκοσμίως, ενώ σε ορισμένες χώρες του κόσμου φτάνει μέχρι και το 80%-90%.

Παράλληλλα, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά υψηλής μυωπίας. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά είναι υψηλότερα σε χώρες με εντατικά εκπαιδευτικά συστήματα, που αναγκάζουν τα παιδιά να περνούν το μεγαλύτερο μέρος τυ χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μυωπίας, σύμφωνα με τη δρ Kathryn Rose, καθηγήτρια ορθοπτικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρει η δρ Rose, παρόλο που η επικρατεί γενικά η άποψη ότι η μυωπία είναι κληρονομική, η δραματική αύξηση της συχνότητάς εμφάνισής της μέσα σε λίγες δεκαετίες αποδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο του περιβάλλοντός στην ανάπτυξή της.

Στο πλαίσιο πρόσφατης μελέτης συγκρίθηκαν οι οφθαλμολογικές εξετάσεις παιδιών κινεζικής καταγωγής που μεγάλωσαν στο Σίδνεϊ με παιδιά κινεζικής καταγωγής που μεγάλωσαν στη Σιγκαπούρη. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά στην Αυστραλία είχαν πολύ λιγότερες οπτικές ανωμαλίες.

Το ποσοστό των παιδιών της Αυστραλίας που εμφάνισαν μυωπία ήταν μόλις 3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά της Σιγκαπούρης ήταν 29%.

Στην Αυστραλία, τα παιδιά κινεζικής καταγωγής περνούν 13 ώρες εβδομαδιαίως σε εξωτερικούς χώρους, ενώ στη Σιγκαπούρη μόλις 3 ώρες.

«Η μυωπία δεν έχει καμία σχέση με την καταγωγή αλλά με τον τρόπο ζωής», σύμφωνα με τη δρ Rose.

Πρόκειται για μια κατάσταση που κάνει τα μάτια να συνεχίζουν να μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο μακριά από έξω προς τα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι το φως δεν φτάνει στον ευαίσθητο ιστό, τον αμφιβληστροειδή, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Έτσι, οι ακτίνες συγκεντρώνονται στο μπροστινό μέρος του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.

Η επικρατούσα ερμηνεία για τη θετική επίδραση που φαίνεται να έχει η έκθεση στο φως του ήλιου στην πρόληψη της μυωπίας είναι ότι το φως ενεργοποιεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον αμφιβληστροειδή, η οποία μπλοκάρει την επιμήκυνση του ματιού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του.

Στην Αυστραλία η μυωπία αφορά το 20%  του γενικού πληθυσμού, στις ΗΠΑ το 24% και στο Ηνωμένο Βασίλειο έναν στους τρεις ανθρώπους. Σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Ανατολική Ασία, οι ειδικοί προειδοποιούν για μια άνευ προηγουμένου αύξηση, η οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO),  πλησιάζει τα επίπεδα πανδημίας.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Nature, στην Κίνα η μυωπία αφορά το 90% των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, ενώ 60 χρόνια πριν το ποσοστό αυτό κυμαινόταν γύρω στο 10%-20%.

Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία παιδιά παγκοσμίως θα εμφανίζει μυωπία μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. 

Όσο πιο νωρίς εμφανίζουν τα παιδιά μυωπία τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να αναπτύξουν υψηλή μυωπία, η οποία σχετίζεται με μεγάλο κίνδυνο για σοβαρές οπτικές διαταραχές.

Γι’ αυτό, οι ειδικοί συνιστούν τα παιδιά κάτω των 6 ετών να περνούν τουλάχιστον 10 ώρες την εβδομάδα σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες για εμφάνιση μυωπίας.

 

Send to Facebook Tweet This Share