Είναι τελικά επικίνδυνο το κρακ στα δάκτυλα;

10/11/2017

Όλοι έχουμε ακούσει ότι τη θεωρία σύμφωνα με την οποία όταν κάνουμε συχνά κρακ στα δάκτυλά μας κινδυνεύουμε να πάθουμε αρθρίτιδα.

Γενεές ολόκληρες μεταβιβάζουν η μια στην άλλη τη θεωρία αυτή, προειδοποιώντας τα παιδιά ότι η κακή αυτή συνήθεια θα τους προκαλεί πόνους στα χέρια όταν γεράσουν.

Τι λέει όμως η επιστήμη; Τι ακριβώς συμβαίνει όταν κάνουμε κρακ στις αρθρώσεις μας και πόσο επικίνδυνη είναι τελικά αυτή η, απολαυστική για πολλούς, συνήθεια;

Όταν τεντώνουμε τις αρθρώσεις μας, ο χώρος στο ενδιάμεσό τους, δηλαδή το αρθρικό υγρό, αυξάνεται και απελευθερώνεται αέρας που προκαλεί τη δημιουργία μικροσκοπικών φυσαλίδων. Όταν, μετά το τέντωμα, η άρθρωση επαναφέρεται, οι φυσαλίδες σπάνε και παράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος που ξέρουμε. Για να «σπάσουμε» την ίδια άρθρωση πρέπει να περιμένουμε περίπου 20 λεπτά, μέχρι να επιστρέψει ο αέρας στο αρθρικό υγρό.

Στις περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει γύρω από το θέμα δεν έχουν φανεί μεγαλύτερα ποσοστά αρθρίτιδας στους ανθρώπους που συνηθίζουν να κάνουν κρακ στις αρθρώσεις τους και σε αυτούς που δεν το συνηθίζουν.

Ο Donald Unger, ένας Αμερικανός από την Καλιφόρνια, αποφάσισε να κάνει ένα δικό του πείραμα, για να διαπιστώσει αν οι προειδοποιήσεις της μητέρας του ευσταθούσαν. Καθημερινά, δύο φορές την ημέρα, για εξήντα χρόνια, έκανε κρακ στα δάκτυλα του αριστερού του χεριού, αλλά ποτέ του δεξιού. Εξήντα χρόνια μετά, δεν είχε εμφανίσει αρθρίτιδα σε κανένα από τα δύο του χέρια. Ο Unger δημοσίευσε μάλιστα τα ευρήματά του στο περιοδικό Arthritis and Rheumatism.

Παρόλο, όμως, που δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στη συνήθεια αυτή και στην αρθρίτιδα, δεν σημαίνει ότι είναι απόλυτα αθώα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κρακ στις αρθρώσεις μπορεί να προκαλεί ζημιά στους συνδέσμους και στους μαλακούς ιστούς.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Rheumatic Diseases, το κρακ στα δάκτυλα συνδέεται με οιδήματα στο χέρι και μειωμένη δύναμη καρπού, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι μπορεί να προκαλέσει λειτουργική ανεπάρκεια του χεριού. 

Πρόκειται για μια συνήθεια που σε πολλούς ανθρώπους εμφανίζεται ως ψυχαναγκασμός, γι’ αυτό υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να εφαρμόσουν στο πλαίσιο μιας συμπεριφορικής θεραπείας, προκειμένου να απαλλαγούν από αυτή. Μία τέτοια τεχνική είναι, για παράδειγμα, το να κρατούν τα χέρια τους απασχολημένα με κάτι άλλο, όπως το να στροβιλίζουν ένα μολύβι ή να τυλίγουν ένα λαστιχάκι γύρω από τα δάκτυλα και να το τεντώνουν κάθε φορά που αισθάνονται την ανάγκη να «σπάσουν» τις αρθρώσεις τους.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το κρακ στα δάκτυλα δεν προκαλεί αρθρίτιδα, ωστόσο μπορεί να σχετίζεται με άλλα προβλήματα, οπότε είναι καλό να το αποφεύγουμε. Επιπλέον, τονίζουν ότι ένα κρακ που προκαλεί πόνο ή οίδημα αποτελεί σύμπτωμα το οποίο θα πρέπει να αναφέρουμε στον γιατρό μας.

 

Send to Facebook Tweet This Share