Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού

24/04/2015

Ξεκινά από σήμερα, 24 Απριλίου, μέχρι τις 30 Απριλίου η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού. Στόχος της εβδομάδας αυτής είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη σημασία της χορήγησης εμβολίων σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.

Παρόλο που σήμερα τα περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται, σε πολλές χώρες του κόσμου μεγάλο ποσοστό βρεφών δεν λαμβάνουν ζωτικής σημασίας εμβόλια, λόγω της ανεπάρκειας των συστημάτων υγείας ή της έλλειψης χρηματικών πόρων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (WHO),  η πρόοδος που έχει σημειωθεί προς την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων εμβολιασμών για το 2015 είναι πολύ μικρή, δεδομένου ότι 1 στα 5 παιδιά εξακολουθούν να χάνουν εμβολιασμούς ρουτίνας που μπορούν να σώσουν τη ζωή τους και να αποτρέψουν 1.5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο που προκαλούνται από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν.  

To 2013 σχεδόν 22 εκατομμύρια βρέφη, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, έχασαν τις τρεις απαραίτητες δόσεις του εμβολίου διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη. 

Ο WHO απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, για συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια, έτσι ώστε να ανανεωθεί η προσπάθεια επίτευξης των στόχων του οργανισμού για το συγκεκριμένο θέμα. Από τους 6 στόχους που τέθηκαν για το 2015, μόνο ο ένας έχει τροχοδρομηθεί, η χρήση εμβολίων που υπο-χρησιμοποιούνταν. 

Σε πολλές χώρες έχουν ξεσπάσει επιδημίες ιλαράς τον περασμένο χρόνο, γεγονός που δείχνει ότι καθυστερεί ακόμη ο στόχος του WHO για εξάλειψη της ιλαράς σε τρεις περιοχές μέχρι το τέλος του 2015. 

 

Send to Facebook Tweet This Share