Τελικά το περισσότερο σεξ μας κάνει πιο ευτυχισμένους;

12/05/2015

Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα δεν αποτελεί δρόμο για την ευτυχία, παρά την άποψη που επικρατεί για το αντίθετο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Πρόκειται για μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, στην οποία έλαβαν μέρος 128 παντρεμένα, ετερόφυλα ζευγάρια ηλικίας 36-65 ετών. Τα ζευγάρια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στις οποίες ανατέθηκε με τυχαίο τρόπο είτε να διπλασιάσουν τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών ανά εβδομάδα ή να ακολουθήσουν το συνηθισμένο τους πρόγραμμα σεξουαλικής δραστηριότητας.

Στη συνέχεια και για μια περίοδο τριών μηνών, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα ευτυχίας των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας διαδικτυακά ερωτηματολόγια. Όπως διαπίστωσαν, τα άτομα που έκαναν περισσότερο σεξ δεν ήταν πιο ευτυχισμένα από εκείνα που έκαναν σεξ με τη συνηθισμένη τους συχνότητα. Αντιθέτως, τα ζευγάρια που έκαναν περισσότερο σεξ παρουσίασαν, κατ’ ακρίβειαν, μια μικρή μείωση στα επίπεδα ευτυχίας τους.

Ερευνώντας το θέμα ακόμη βαθύτερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας λόγος για τον οποίο το περισσότερο σεξ δεν φάνηκε να κάνει τα ζευγάρια πιο ευτυχισμένα ήταν μια πτώση της σεξουαλικής τους επιθυμίας και της ικανότητάς τους να απολαμβάνουν το σεξ.

Δεν ήταν, όμως, η μεγαλύτερη συχνότητα που έκανε τους συμμετέχοντες να χάσουν την επιθυμία και την αίσθηση της απόλαυσης του σεξ, αλλά το γεγονός ότι ένιωθαν αναγκασμένοι να το κάνουν, ενώ δεν αναλάμβαναν συνήθως οι ίδιοι την πρωτοβουλία για σεξ.

Ίσως, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ζευγάρια να ήταν επηρεασμένα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνταν να κάνουν σεξ. Από μια δραστηριότητα στην οποία κανονικά εμπλέκονται με τη θέλησή τους, τελικά έγινε μια δραστηριότητα στην οποία έπρεπε να εμπλακούν στο πλαίσιο μιας έρευνας.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η επιστημονική ομάδα ήταν ότι αντί τα ζευγάρια να επικεντρώνονται στην αύξηση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, θα ήταν καλύτερο να δουλέψουν στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα διεγείρει τη σεξουαλική τους επιθυμία και θα κάνει το σεξ πιο διασκεδαστικό. 

 

Send to Facebook Tweet This Share