Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου έχουν οι παχύσαρκοι έφηβοι

27/05/2015

Οι παχύσαρκοι έφηβοι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου στη μέση ηλικία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας σουηδο-αμερικανικής έρευνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκε η κατάσταση υγείας ανδρών που είχαν καταταγεί στον σουηδικό στρατό μεταξύ των ηλικιών 16-20, την περίοδο 1969-1976. Κατά τη στιγμή της κατάταξής τους, το 12% των ανδρών αυτών ήταν λιποβαρείς, 80% είχαν φυσιολογικό βάρος και 5% ήταν ελαφρώς υπέρβαροι. Το υπόλοιπο 1.5% ήταν πολύ υπέρβαροι, δηλαδή είχαν δείκτη μάζας σώματος 27-30, ενώ το 1% ήταν παχύσαρκοι, δηλαδή είχαν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30.

Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν τακτικά σε εξετάσεις για καρκίνο του εντέρου για τα επόμενα 35 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου εντοπίστηκαν 885 περιστατικά, εκ των οποίων τα 501 αφορούσαν καρκίνους του παχέος εντέρου και τα 384 του ορθού.

Οι άνδρες που ήταν υπέρβαροι ως έφηβοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου στη μέση ηλικία σε σχέση με τους άνδρες που ως έφηβοι είχαν φυσιολογικό βάρος, ενώ οι πιθανότητες αυξάνονταν ακόμη περισσότερο για εκείνους που ήταν παχύσαρκοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια έρευνα συνδέει την παχυσαρκία με τον καρκίνο του εντέρου, ωστόσο οι προηγούμενες έρευνες εστίαζαν στους ενήλικες. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα, που συνδέει την εμφάνιση της νόσου με την ύπαρξη παχυσαρκίας στην εφηβεία.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Gut. 

 

Send to Facebook Tweet This Share