Οι ασθένειες του ταξιδιώτη

25/08/2017

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατά καιρούς ταλαιπωρηθεί από ενοχλητικές «καλοκαιρινές ασθένειες», που μπορεί να χάλασαν τη διάθεση και τις διακοπές μας. Προετοιμαστείτε λοιπόν κατάλληλα για να απολαύσετε τα καλοκαιρινά σας ταξίδια χωρίς αναποδιές.

Στομαχικές διαταραχές

Ένας στους πέντε τουρίστες ταλαιπωρείται από στομαχικές διαταραχές ή κοιλιακές ασθένειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Μάλιστα οι κοιλιακοί ιοί και οι γαστρεντερικές μολύνσεις αναφέρονται ως οι πιο συχνές αιτίες ασθένειας κατά τις διακοπές. 

Πώς να τις αποφύγετε

- Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν από το φαγητό και αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα.

- Πίνετε εμφιαλωμένο νερό, προσέχοντας το μπουκάλι να είναι σφραγισμένο. Το ίδιο ισχύει και για τα αεριούχα ποτά, την μπίρα και το κρασί. Επίσης πρέπει να ελέγχετε αν τα ροφήματα αλλά και τα παγάκια ετοιμάζονται με εμφιαλωμένο νερό και όχι βρύσης. 

- Αποφύγετε τα τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το παγωτό και το τυρί, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

- Τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορεί να είναι επικίνδυνα αν δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά. Ζητήστε από κάποιον ντόπιο να σας συστήσει ένα «ασφαλές» εστιατόριο.

- Τρώτε μόνο μαγειρεμένα λαχανικά, αποφεύγοντας τις ωμές σαλάτες, καθώς τα λαχανικά είναι πιθανό να έχουν πλυθεί με νερό βρύσης ή και καθόλου. 

- Αποφύγετε τα φρέσκα φρούτα που δεν έχουν πλυθεί καλά (με εμφιαλωμένο νερό) και ξεφλουδίζετε πάντα τα φρούτα που καταναλώνετε.

- Αποφύγετε φαγητά γύρω από τα οποία πετάνε μύγες ή άλλα έντομα.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Οι «υπερβολές» των διακοπών μπορούν να οδηγήσουν κάποιες φορές σε λιγότερο υπεύθυνη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου και του σεξ χωρίς προστασία. Καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν έχουν εμφανή συμπτώματα, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές. Μάθετε περισσότερα στο Φάκελο Υγείας του τεύχους που κρατάτε (σελ. 44).

Ηλιακά εγκαύματα

Παραπάνω από το 1/4 των ενηλίκων θεωρούν ότι το να καούν από τον ήλιο αποτελεί μέρος της διαδικασίας του μαυρίσματος. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο όμως καθώς και η χωρίς προστασία ηλιοθεραπεία αποτελεί τον πιο γρήγορο τρόπο για να εμφανίσει κανείς καρκίνο του δέρματος.

Πώς να τα αποφύγετε

- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

- Φοράτε μπλούζα, καπέλο με μεγάλο γείσο και γυαλιά ηλίου.

- Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15+ για τους ενήλικες και 30+ για τα παιδιά και ανανεώνετέ το συχνά.

Συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ

Συνήθως στις διακοπές παρασυρόμαστε και καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ. Πρέπει όμως να θυμάστε ότι το αλκοόλ και ο ήλιος αποτελούν πολύ κακό συνδυασμό, καθώς αφυδατώνουν τον οργανισμό μας.

Πώς να τις αποφύγετε 

- Διατηρήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο πίνοντας πολύ νερό.

- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από τον ήλιο.

- Να θυμάστε ότι τα περισσότερα ατυχήματα σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

- Το σεξ χωρίς προστασία συχνά οφείλεται στην υπερκατανάλωση αλκοόλ. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό.

 

Πηγή: www.myworld.gr

Send to Facebook Tweet This Share