Νέα έρευνα: τα περισσότερα περιστατικά σκωληκοειδίτιδας δεν χρειάζονται εγχείρηση αλλά μόνο αντιβιοτικά

18/06/2015

Παρόλο που η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι μια πολύ συχνή θεραπεία εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης σχεδόν τα τρία τέταρτα των ασθενών που αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά θα μπορούσαν να γλυτώσουν τη σχετική επεμβατική διαδικασία, γνωστή ως σκωληκοειδεκτομή. 

Περίπου 80% των ασθενών με σκωληκοειδίτιδα δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της, ενώ σε αυτούς που τελικά τη χρειάζονται, δεν φαίνεται να επιδεινώνεται η κατάσταση λόγω της αναμονής, σύμφωνα με τη δρ Paulina Salminen, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Turku της Φινλανδίας και επικεφαλής της μελέτης.

Όπως εξηγεί η δρ Salminen, υπάρχουν δύο μορφές σκωληκοειδίτιδας: αυτή που απαιτεί πάντα χειρουργική επέμβαση και μια ηπιότερη που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Η πλειοψηφία των ασθενών εμφανίζουν την ηπιότερη μορφή.

Στην πιο σοβαρή μορφή, το πρόβλημα είναι ότι η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. 

Η εξακρίβωση της μορφής της σκωληκοειδίτιδας που εμφανίζει ένας ασθενής μπορεί να γίνει με ακρίβεια μέσω μιας αξονικής τομογραφίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας της Salminen και των συνεργατών της, 530 ασθενείς με οξεία σκωληκοειδίτιδα υποβλήθηκαν με τυχαιοποιημένο τρόπο σε σκωληκοειδεκτομή ή σε θεραπεία 10 ημερών με αντιβιοτικά. Οι σκωληκοειδεκτομές είχαν ποσοστό επιτυχίας 99.6%. Οι ασθενείς που έλαβαν αντιβιοτικά παρακολουθούνταν για τον επόμενο χρόνο. Το 73% αυτών δεν χρειάστηκε τελικά εγχείρηση, ενώ στο 27% χρειάστηκε να απομακρυνθεί χειρουργικά η σκωληκοειδής απόφυση έναν χρόνο μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Ωστόσο, παρά την καθυστερημένη πραγματοποίηση της εγχείρησης, δεν εμφανίστηκαν οποιεσδήποτε σημαντικές επιπλοκές.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA).

Όπως σχολιάζει ο δρ Edward Livingston, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του περιοδικού JAMA, δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς ξεκίνησαν οι άνθρωποι να πραγματοποιούν σκωληκοειδεκτομές, αλλά έχουν γίνει τόσο ρουτίνα που μόλις εμφανιστεί ένας ασθενής με σκωληκοειδίτιδα παραπέμπεται αμέσως στο χειρουργείο. Εντούτοις, πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία 130 χρόνια, όπως για παράδειγμα η ακρίβεια στη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας αλλά και η χρήση των αντιβιοτικών, τα οποία είναι τόσο ισχυρά που μπορούν να σκοτώσουν οτιδήποτε υπάρχει μέσα στη σκωληκοειδή απόφυση και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

 

Send to Facebook Tweet This Share