Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

01/07/2015

Μια πρωτοποριακή θεραπεία που εκπαιδεύει το σώμα στο να διαχωρίζει τα μεταλλαγμένα κύτταρα και να τους επιτίθεται θα μπορούν σύντομα να λάβουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Η θεραπεία είναι διαθέσιμη στη Βρετανία στο πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής που επιτρέπει την επίσπευση της διαδικασίας παραχώρησης άδειας σε θεραπείες που σώζουν ζωές και η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και μια δεκαετία.  Πρόκειται για το φάρμακο νιβολουμάμπη, που χορηγείται δύο φορές την εβδομάδα και δρα εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επίδραση του φαρμάκου συνεχίζεται για χρόνια μετά τη διακοπή της χορήγησής του και οι ειδικοί αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη ανοσοθεραπεία ως μια «νέα εποχή» στο πεδίο της καταπολέμησης του καρκίνου. Μέχρι στιγμής, οι αρχικές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία διπλασιάζει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. 

Ήδη, οι γιατροί της Βρετανίας έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τη νιβολουμάμπη δωρεάν σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, στους οποίους η χειρουργική επέμβαση δεν θεωρείται πλέον επιλογή. Το κόστος της θεραπείας καλύπτεται προς το παρόν από την κατασκευάστρια εταιρεία, Bristol-Myers Squibb, μέχρι να παραχωρηθεί κανονική άδεια.

Σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, η νιβολουμάμπη καταστρέφει μόνο τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή, γεγονός που σημαίνει λιγότερες παρενέργειες, όπως κόπωση, απώλεια μαλλιών και μολύνσεις.

 

Send to Facebook Tweet This Share