Περίεργα συστατικά σε φαγητά και ποτά που θα σας κάνουν να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες

03/07/2017

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε για ψώνια ίσως να θέλετε να δώσετε περισσότερη προσοχή στις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε, καθώς υπάρχει μια πληθώρα περίεργων και ανεπιθύμητων συστατικών που κρύβονται στο φαγητό μας. 

Από βρασμένα οστά στο ζελέ μέχρι ξύλο και άμμο στα τρόφιμα, υπάρχουν πάρα πολλά συστατικά που δεν είναι πάντοτε εύκολο να ξεχωρίσουμε από τα υπόλοιπα πρόσθετα και συντηρητικά που αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων, καθώς κρύβονται πίσω από δυσνόητες επιστημονικές ονομασίες.

Ακολουθούν 14 τέτοια συστατικά, τα οποία εντοπίζονται σε προϊόντα που κυκλοφορούν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία, με εξαίρεση τις τρίχες τρωκτικών στο φυστικοβούτυρο, που εντοπίζονται μόνο στις ΗΠΑ. Ορισμένα από αυτά θεωρούνται ασφαλή σε κάποιες ποσότητες, ωστόσο άλλα θεωρούνται επικίνδυνα όταν καταναλώνονται συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες.

Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με την αμερικανική νομοθεσία, η ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά στην βιομηχανία τροφίμων έχει μηδενική ανοχή σε σχέση με την παρουσία ξένων σωματιδίων σε τροφές και ποτά. Ωστόσο, καλό είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφών που καταναλώνουμε και να ερευνούμε τα συστατικά που δεν κατανοούμε. 

1. Ανθρώπινες τρίχες στο ψωμί

Το ψωμί που κυκλοφορεί στο εμπόριο περιέχει κάποτε το συστατικό L-κυστεΐνη,  ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται στην αρτοβιομηχανία ως βελτιωτικό της ζύμης. Πολλές φορές προέρχεται από ανθρώπινες τρίχες, καθώς αποτελούν την πιο συμφέρουσα, οικονομικά, πηγή του αμινοξέως.

2. Παγωτό με γεύση κάστορα

Το εκχύλισμα καστορίου (castoreum) είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά ως αρωματικό στα παγωτά και προέρχεται από τους σάκους του κάστορα. 

3. Γλάσο ζαχαρωτών από έντομα

Το σελάκ (shellac) είναι ένα συστατικό που κάνει τα γλυκά μαλακά και τα εμποδίζει από το να λιώνουν. Προέρχεται από τις εκκρίσεις του laccifer lacca, ενός εντόμου που ζει στα δάση της Ινδίας και της Θαϊλάνδης. 

4. Κόκκινο χρώμα από έντομα

Η χρωστική ουσία καρμίνιο, που χρησιμοποιείται στις τροφές, προέρχεται από το κέλυφος του εντόμου κοχινίλη, αφού βράσει σε αμμωνία ή σε διάλυμα ανθρακικού νατρίου. Προσθέτει κόκκινο χρώμα στα παγωτά, τα γιαούρτια, τα γλυκά και τα φρουτοποτά.

5. Μπύρα με ψάρι

Η ιχθυόκολλα είναι ένα συστατικό που προσομοιάζει με ζελατίνη και φτιάχνεται από την κύστη ψαριών. Προστίθεται στην αφιλτράριστη και μη παστεριωμένη μπύρα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση ανεπιθύμητης μαγιάς και στερεών σωματιδίων.

6. Γλυκά με πίσσα

Το πορτοκαλί, κίτρινο και πρασινωπό τεχνητό χρώμα στα τρόφιμα και τα ποτά προέρχεται από την ουσία ταρτραζίνη, παράγωγο της λιθανθρακόπισσας. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την ταρτραζίνη με υπερκινητικότητα στα παιδιά.

7. Ξύλο στο φαγητό

Η κυτταρίνη είναι πολτός ξύλου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων. Εμποδίζει το σπάσιμο των τροφών και επιτρέπει στα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά να διατηρούν τη συνοχή τους. 

8. Επικίνδυνη ουσία στο ποπ-κορν

Ορισμένα ποπ-κορν του εμπορίου περιέχουν τη χημική ουσία διακετύλιο, ένα τεχνητό άρωμα βουτύρου που έχει συνδεθεί με βλάβες στους πνεύμονες όταν εισπνέεται.

9. Αρσενικό σε φαγητά και ποτά

Κατά τη διαδικασία φιλτραρίσματος φαγητών και ποτών, ορισμένοι παραγωγοί χρησιμοποιούν γη διατόμων (diatomaceous earth), ένα ορυκτό φυτικής προέλευσης, που περιέχει αρσενικό.

10. Τρίχες τρωκτικών στο φαγητό

Διάφορα τρόφιμα του εμπορίου μπορεί να περιέχουν κάποιες ποσότητα από τρίχες τρωκτικών, ως αποτέλεσμα της μαζικής παραγωγής τους σε μεγάλες βιομηχανίες. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιτρέπει την παρουσία μίας τρίχας από τρωκτικό ανά κάθε 100g φυστικοβούτυρου κατά μέσο όρο.

11. Ταυρίνη στα ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν ταυρίνη, ένα οργανικό οξύ που εντοπίζεται στους ιστούς των ζώων και ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό. Η ταυρίνη απομονώθηκε αρχικά από τη χολή του ταύρου το 1827.

12. Γλυκά με οστά ζώων

Τα ζελέ και τα διάφορα άλλα κολλώδη γλυκά έχουν ως βάση τη ζελατίνη, η οποία παράγεται από τη μερική υδρόλυση κολλαγόνου που προέρχεται από δέρμα, οστά και συνδετικούς ιστούς ζώων.

13. Ψήγματα άμμου στο φαγητό

Το διοξείδιο του πυριτίου είναι μια ουσία που προέρχεται από την άμμο και χρησιμοποιείται για τη συνεκτικοποίηση καρυκευμάτων και τροφών σε μορφή σκόνης.

14. Αντιψυκτικά στα τρόφιμα

Η προπυλενογλυκόλη είναι μια οργανική ένωση που περιέχεται στα αντιψυκτικά, ωστόσο χρησιμοποιείται και για την πάχυνση διαφόρων τροφίμων, για σταθεροποίηση στα παγάκια και για τη διατήρηση της φρεσκάδας στις σαλάτες.

 

Send to Facebook Tweet This Share