Η προγεστερόνη επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού

09/07/2015

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, χιλιάδες γυναίκες εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τη νόσο.

Ωστόσο, Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα ότι η προγεστερόνη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Τη σχετική έρευνα χρηματοδοτεί ο Οργανισμός Cancer Research UK. 

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Jason Carroll, ερευνά τα κέντρα των όγκων που τροφοδοτούνται από την ορμόνη οιστρογόνο. Ορισμένα από αυτά τα κέντρα παρουσιάζουν επίσης ευαισθησία και απέναντι στην προγεστερόνη, μια ορμόνη που εντοπίζεται στα αντισυλληπτικά χάπια. 

Όπως φάνηκε, στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, η προγεστερόνη εμποδίζει τα οιστρογόνα από το να τροφοδοτούν τον όγκο, επιβραδύνοντας την εξέλιξη του καρκίνου. 

Σε δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια με όγκους, η χορήγηση προγεστερόνης ταυτόχρονα με ταμοξιφαίνη - ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται προκειμένου να εμποδίσει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού μετά από εγχείρηση – φάνηκε να έχει δραματική επίδραση. Στα ποντίκια που έλαβαν προγεστερόνη σε συνδυασμό με ταμοξιφαίνη, η εξέλιξη του καρκίνου ήταν κατά δύο φορές μικρότερη σε σχέση με τα ποντίκια που έλαβαν μόνο ταμοξιφαίνη. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία προκειμένου να διαπιστωθεί η επίδραση του συγκεκριμένου συνδυασμού στις γυναίκες, καθώς και η μορφή με τη οποία θα χορηγείται η ορμόνη σε περίπτωση που αποδειχτεί αποτελεσματική η εν λόγω μέθοδος.

Αρκετοί είναι, όμως, και οι ειδικοί που αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό τα νέα αυτά ευρήματα, τονίζοντας ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από ένα φτηνό, ασφαλές και ευρέως διαδεδομένο φάρμακο.

 

Send to Facebook Tweet This Share