Πιο βλαβερά από το τσιγάρο τα αρωματικά ξυλάκια χώρου

26/08/2015

Πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία ακόμη και από τον καπνό του τσιγάρου είναι τα αρωματικά ξυλάκια χώρων, σύμφωνα με ερευνητές.

Όπως διαπιστώθηκε στη σχετική έρευνα, τα εμποτισμένα με άρωμα ξυλάκια έχουν πιο μεταλλαξιογόνο, γονιδιοτοξική και κυτταροτοξική δράση από τον καπνό του τσιγάρου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν γονιδιακές μεταλλάξεις και αλλαγές στα κύτταρα του DNA, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η έρευνά τους θα οδηγήσει στην επαναξιολόγηση της ασφάλειας των συγκεκριμένων προϊόντων. Τονίζουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια μικρής κλίμακας έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά, επομένως περαιτέρω διερεύνηση είναι αναγκαία, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Υπό το φως των νέων ευρημάτων, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν αποφυγή των τέτοιου είδους θυμιαμάτων για τα άτομα με παθήσεις των πνευμόνων, αλλά και για τα παιδιά, καθώς στην παιδική ηλικία οι πνεύμονες ακόμη αναπτύσσονται.

Όταν καίγονται τα αρωματικά ξυλάκια, απελευθερώνονται στον αέρα σωματίδια, τα οποία όταν εισπνέονται μπορεί να εγκλωβιστούν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση.

Στην τελευταία έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από Κινέζους ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Rong Zhou, οι επιστήμονες αποφάσισαν να συγκρίνουν την επίδραση που έχουν στην ανθρώπινη υγεία ο καπνός από τα θυμιάματα χώρου και ο καπνός του τσιγάρου. Ο καπνός των θυμιαμάτων φάνηκε να είναι πιο τοξικός, αν και το συμπέρασμα αυτό δεν μπορεί να είναι απόλυτο, καθώς διάφοροι άλλοι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όπως η μεγάλη ποικιλία τέτοιων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και οι διαφορετικοί τρόποι χρήσης τους.

 

Send to Facebook Tweet This Share