Γιατί τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης μειώνονται μετά το καλοκαίρι;

16/09/2015

Ένα μυστήριο απασχολούσε πάντα πολλούς ασθενείς που πάσχουν από κατά πλάκας σκλήρυνση αλλά και τους γιατρούς τους: γιατί τα συμπτώματα της νόσου φαίνεται να καλυτερεύουν τον χειμώνα και να επιδεινώνονται το καλοκαίρι; 

Εξετάζοντας διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τη σχέση τους με την πολλαπλή σκλήρυνση και πραγματοποιώντας πειράματα σε ποντίκια, Αμερικανοί και Αργεντινοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανσίσκο Κουιντάνα του Κέντρου Νευρολογικών Παθήσεων του Νοσοκομείου Brigham, διαπίστωσαν ότι η πτώση των επιπέδων της μελατονίνης κατά τους ανοιξιάτικους μήνες πιθανώς να ευθύνεται για τις εποχικές εξάρσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου μας, δηλαδή βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε.

Τα επίπεδα της μελατονίνης αυξομειώνονται ανάλογα με την εποχή του έτους. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων ημερών της άνοιξης και του καλοκαιριού τα επίπεδά της είναι χαμηλότερα, ενώ κατά τη διάρκεια των μικρότερων μηνών του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι υψηλότερα. Αυτές οι αυξομειώσεις επηρεάζουν τα νευρικά κύτταρα, τα οποία εμπλέκονται στην εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η αυξημένη μελατονίνη συγκρατεί την αφύσικη υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς και έτσι δρα προστατευτικά.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν συμπληρώματα μελατονίνης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος παρενεργειών, αλλά μπορούν να θεωρηθούν ως ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη βελτιωμένων και πιο στοχευμένων θεραπειών. 

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell.

 

Send to Facebook Tweet This Share