Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

12/10/2015

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας. 

Κάθε φλεγμονή της άρθρωσης (ανεξαρτήτως αιτιολογίας) καλείται αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι φλεγμονώδης (ρευματοειδής. ψωριασική, ουρική, αντιδραστική κ.α.), εκφυλιστική (οστεοαρθρίτιδα κ.α.), τραυματική, σηπτική (μικροβιακή, ιογενής, μυκητιασική κ.α. H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών. Υπάρχουν πάνω από 100 μορφές αρθρίτιδας που επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πόνος, δυσκαμψία αρθρώσεων (μειωμένη κίνηση), πρήξιμο αρθρώσεων, ερεθισμός (κοκκινίλα) και θερμότητα σε άρθρωση, γενικά συμπτώματα όπως η κόπωση, η απώλεια βάρους ή το αίσθημα αδιαθεσίας. Οι επιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να δυσχεράνουν την ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, ωθώντας αρκετούς ανθρώπους να αφήσουν την εργασία τους ή ακόμη και τις καθημερινές ασχολίες τους. 

Ένεκα του μεγάλου εύρους των παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση αρθρίτιδας, πρέπει να γίνεται έγκαιρη και σωστή κλινική διάγνωση και, ακολούθως, η απαραίτητη θεραπευτική αγωγή, της οποίας η διάρκεια χορήγησης ποικίλει κατά περίπτωση, προκειμένου να υποχωρήσει ο πόνος και η φλεγμονή και να αποφευχθεί η εγκατάσταση μόνιμων οστικών παραμορφώσεων που δυσκολεύουν την κινητικότητα του ασθενή. Ως παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στη συγκεκριμένη πάθηση, αναφέρονται η ηλικία (μεγαλώνοντας μειώνεται η ικανότητα αυτό-επούλωσης των χόνδρων), η διατροφή (χρειάζονται ασβέστιο, βιταμίνες C,D), η παχυσαρκία (αυξάνει το βάρος στις αρθρώσεις) και οι κληρονομικές παθήσεις οστών (δυσπλασίες, Charcot, Ehlers-Danlos).

Στην Ευρώπη, πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κάποιο είδος αρθρίτιδας/ρευματικής πάθησης. Στην Κύπρο, δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά που να καταδεικνύουν την επιβάρυνση του γενικού πληθυσμού από τα ρευματικά νοσήματα. 

Δεδομένου ότι η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης είναι σημαντική, καθώς καθυστερεί την έναρξη της θεραπείας, οι κρατικές Υπηρεσίας Υγείας του τόπου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να εντείνουν τις ενέργειές τους για ενημέρωση των συμπολιτών μας σχετικά με τη σοβαρότητα και τις διαστάσεις της αρθρίτιδας/ρευματισμού. Η παροχή της κατάλληλης υποστήριξης στα άτομα με αρθρίτιδα/ρευματισμό και η βελτίωση και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων υπηρεσιών μπορούν να επιτευχθούν με την περεταίρω αξιοποίηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ιδιωτικού και κρατικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, γεγονός που θα συμβάλει στη δημιουργική απασχόληση και κοινωνική ενσωμάτωση τους.

Send to Facebook Tweet This Share