Πόσο σημαντικό είναι το σεξ στη σχέση;

02/11/2017

Συχνά οι άνθρωποι ρωτούν «είναι πιο σημαντικό το σεξ ή η επικοινωνία για την επιβίωση της σχέσης;» ή «πόσο σημαντικό είναι τελικά το σεξ;» περιμένοντας μια απάντηση βασισμένη σε ποσοστά και αριθμούς. Η πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων όμως είναι τέτοια που δεν μπορεί να αποτυπωθεί με απαντήσεις επί της εκατό.  Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι πως η σεξουαλική εικόνα των συντρόφων επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης τους και επηρεάζεται από αυτήν. Τελικά όμως, η κακή ή αδιάφορη σεξουαλική ζωή συχνά αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για την γενικότερη πορεία της σχέσης.

Το σεξ αδιαμφισβήτητα κατέχει κεντρικό ρόλο στη ζωή και την επιβίωση της σχέσης του ζευγαριού. Αποτελεί  μια μορφή επικοινωνίας που προάγει τη συντροφικότητα, είναι το μέσο που ο άνθρωπος διαθέτει για να εκφράσει τον έρωτά του, να διεκδικήσει τον σύντροφό του. Μέσα από τη σεξουαλική συνεύρεση το άτομο συνδυάζει την σωματική ηδονή και την ψυχική ικανοποίηση, μέσα από τον οργασμό  καταφέρνει να ενώσει τις ψυχικές και βιολογικές ανάγκες του. Η σεξουαλική διεκδίκηση είναι εκείνη που κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν ποθητοί. Η γυναίκα που διεκδικείται ερωτικά και σεξουαλικά από τον σύντροφό της νιώθει την ουσία του φύλου της, νιώθει θηλυκό ενώ ο άνδρας που την κατακτά είναι το απόλυτο αρσενικό.  

Βέβαια το σεξ από μόνο του δεν φτάνει! Η ποιότητα της σχέσης εξαρτάται όχι μόνο από την καλή σεξουαλική ζωή αλλά και από την επικοινωνία, την ψυχική επαφή, τον σεβασμό και τη κατανόηση. Για να επιβιώσει μια σχέση στο πέρασμα του χρόνου θέλει μια καλή ισορροπία όλων των παραγόντων, χωρίς ποτέ οι παράγοντες αυτοί να είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Αντιθέτως αποτελούν εξίσου ουσιώδη συστατικά μιας συνταγής που αν κάτι λείπει, η γεύση της δεν είναι ακριβώς αυτό που θα θέλαμε.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως με τη πάροδο του χρόνου και μετά το πέρας της πρώτης ειδυλλιακής περιόδου του έρωτα, συχνά η σεξουαλική ζωή φθίνει, αραιώνει, το σεξ χάνει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Ιδιαίτερα στα ζευγάρια της τρίτης ηλικίας, συχνά το σεξ αντικαθίσταται από την στοργή και τη συντροφικότητα. Αυτό δεν αποτελεί ανησυχητικό σημάδι, αλλά πρόκειται για μια αναμενόμενη και φυσιολογική έκβαση. Αντίστοιχες εικόνες παρατηρούνται και στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που απαγορεύει την σεξουαλική συνεύρεση. Ακόμα και τα πιο νέα και υγιή ζευγάρια μέσα στην καθημερινότητα με τις ευθύνες, την κούραση και τα τρεχάματα μπορεί να το αφήσουν στην άκρη για κάποιο χρονικό διάστημα, να μην το αναζητούν τόσο συχνά. Εφόσον πρόκειται για μια παροδική κατάσταση την οποία αναγνωρίζουν, τότε θα επανέλθουν χωρίς να πληγεί η σχέση. Το σεξ λοιπόν δεν είναι όλη η σχέση, δεν πρέπει όμως να το ξεχνάμε και κυρίως να μην ξεχνάμε να διεκδικούμε τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας.  

 

http://www.askitis-cy.com/

Send to Facebook Tweet This Share