To Movember είναι και πάλι εδώ – προσεχείς εκδηλώσεις

06/11/2015

Ο Νοέμβριος έχει μπει εδώ και λίγες μέρες στο ημερολόγιό μας, γεγονός που σημαίνει ότι το Movember είναι και πάλι εδώ.

Ο μήνας Νοέμβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως εδώ και χρόνια ως ο μήνας για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και των όρχεων, στο πλαίσιο του κινήματος Movember, που πήρε το όνομά του από τον συνδυασμό των λέξεων “Moustache” (μουστάκι) και “November” (Νοέμβριος). Κατά τον μήνα αυτό λοιπόν, οι άντρες καλούνται να ξυριστούν τελείως στις αρχές του Νοεμβρίου (ιδανικά την 1η Νοεμβρίου) και στη συνέχεια να αφήσουν μουστάκι, που θα μεγαλώνουν καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα.

Στόχος της παγκόσμιας αυτής εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη, καθώς και η υποστήριξη προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου.

Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι 45 -75 ετών κατά τη διάγνωση. 

Συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα συμπτώματα. Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης ή συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος, παθολογικά κατάγματα, ουραιμία). Γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του. 

Πρόληψη

Το PSA είναι πλέον παγκοσμίως εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό. Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη με διατροφή που περιλαμβάνει ελαττωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και αυξημένη κατανάλωση λαχανικών. 

Παράγοντες κινδύνου

Τα ακριβή αίτια της εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη δεν είναι γνωστά, ωστόσο έχουν διαπιστωθεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, που συνδέθηκαν με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της νόσου.

Ηλικία: H ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του προστάτη, καθώς ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσους αυξάνεται σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας.

Οικογενειακό ιστορικό: Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συχνότερα σε ορισμένες οικογένειες, γεγονός που υποδηλώνει έναν κληρονομικό ή γενετικό παράγοντα. Οι άντρες με πατέρα ή αδερφό με καρκίνο του προστάτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο.

Φυλή: Η φυλετική καταγωγή θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου, με τους άνδρες αφρικανικής καταγωγής να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και τους άνδρες ασιατικής καταγωγής τον χαμηλότερο.

Διατροφή και τρόπος ζωής: Οι επιλογές του τρόπου ζωής, η πλούσια σε λιπαρά διατροφή και η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες έχει αποδειχτεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και την ταχύτητα εξάπλωσης του καρκίνου του προστάτη.

Εκδηλώσεις Κύπρου

7/11 2015, 11.00 πμ: Ραδιοφωνικό live-link - Deejay Radio - στο Kings Avenue Mall στην Πάφο (διοργάνωση Movember Cyprus).

8/11 2015, 5.00 μμ: Ραδιοφωνικό live-link - Love FM - στην Πλατεία Ερμού στη Λάρνακα (διοργάνωση Movember Cyprus).

20/11 2015: δημοπρασία με καλλιτεχνικές δημιουργίες που φιλοτέχνησαν  γνωστά άτομα σε 35 τρισδιάστατα μουστάκια, στo pop-up-store της Is Not Gallery στο City Plaza στη Λευκωσία. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την πραγματοποίηση των στόχων του Movember.

18/11/2015 και 24/11/2015: Ενημερωτικές ημερίδες για τον καρκίνου του προστάτη στο American Medical Center-American Heart Institute και στην Πολυκλινική Υγεία. Οι παρευρισκόμενοι θα δικαιούνται δωρεάν αιματολογική εξέταση (PSA test) και δωρεάν συμβουλή για οποιοδήποτε είδος καρκίνου από Ογκολόγο ή Ουρολόγο (μετά από συμπλήρωση αίτησης η οποία θα βρίσκεται στο χώρο της εκδήλωσης).

28-29 Νοεμβρίου 2015: μεγάλο πάρτι στο Lush Bar στην Λάρνακα, για να εορταστεί ταυτόχρονα με όλες τις χώρες παγκοσμίως η μεγάλη αυτή προσπάθεια.

 

Movember, λοιπόν, και ευκαιρία για όλους τους άντρες να ανανεώσουν το ραντεβού τους για έναν πλήρη προληπτικό έλεγχο!

Send to Facebook Tweet This Share