14 λόγοι για να τρώτε ένα αβοκάντο κάθε μέρα

27/09/2017

1. Πηγή υγιών λιπαρών
Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά πρόκειται για «καλά λιπαρά», όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής, καθώς και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα.

2. Απώλεια βάρους
Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να συμβάλει θετικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς όταν συμπεριλαμβάνεται σε ένα γεύμα, δίνει την αίσθηση της πληρότητας και του κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως δείχνουν και ερευνητικά δεδομένα. Έτσι, μειώνεται η επιθυμία για κατανάλωση διαφόρων σνακ μεταξύ των γευμάτων. 

3. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθώς το κάλιο έχει την ικανότητα να μειώνει την επίδραση του νατρίου στο σώμα. Το αβοκάντο είναι μια πολύ καλή φυσική πηγή καλίου, καθώς ένα μόνο φρούτο περιέχει 28%  της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Καθώς, όμως, το αβοκάντο διαθέτει, ταυτόχρονα, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όταν το καταναλώνετε φροντίστε να μειώνετε την πρόσληψη λιπαρών σε άλλες περιοχές, για να πετύχετε μια ισορροπία. 

4. Μείωση της χοληστερόλης
Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο αποτελεί έναν πολύ καλό φυσικό τρόπο για μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, στη μείωση των τριγλυκεριδίων, στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης. 

5. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, ενώ κάθε μερίδια περιέχει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμένα, περιέχει τα εξής ποσοστά των συνιστώμενων ημερήσιων τιμών διαφόρων θρεπτικών συστατικών:

- 33% της βιταμίνης C

- 26% της βιταμίνης Β6

- 21% της βιταμίνης Ε

- 28% του παντοθενικού οξέος (βιταμίνη Β5)

- 19% του χαλκού

- 28% του καλίου

- 53% της βιταμίνης Κ 

- 41% του φυλλικού οξέος

6. Καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Η ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε δεν είναι τόσο σημαντική όσο ο τρόπος που αυτά απορροφούνται από τον οργανισμό. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι λιποδιαλυτά, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να συνδυάζονται με λίπη, για να μπορεί το σώμα μας να τα αφομοιώσει. Ορισμένες λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ και διάφορα αντιοξειδωτικά. Η προσθήκη μισού αβοκάντο σε μια σαλάτα με σπανάκι, μαρούλι και καρότα, θα βοηθήσει στην πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από 4 μέχρι και 13 φορές περισσότερο.

7. Πρόληψη του διαβήτη
Το αβοκάντο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Στο πλαίσιο μιας έρευνας, οι συμμετέχοντες της μιας ομάδας κατανάλωναν μισό αβοκάντο με το γεύμα τους. Παρόλο που αυτό σήμαινε ότι προστέθηκαν στο γεύμα θερμίδες και υδατάνθρακες, λόγω του αβοκάντο, δεν εμφάνισαν αύξηση στα επίπεδα σακχάρου σε σύγκριση με όσους κατανάλωσαν το σύνηθες γεύμα χωρίς αβοκάντο.

8. Ανακούφιση από τον πόνο
Το αβοκάντο μειώνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, ενώ χάρη στην αντιφλεγμονώδη του δράση μπορεί να ανακουφίσει και άλλους πόνους που σχετίζονται με φλεγμονές. 

9. Καταπολέμηση των φλεγμονών
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χρόνιες φλεγμονές στο σώμα ευθύνονται για πολλές από τις ασθένειες που αποτελούν μάστιγες της σύγχρονης εποχής, όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, η αρθρίτιδα, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η καρδιακή νόσος, ακόμη και ο καρκίνος. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει έναν συσχετισμό ανάμεσα στο ελαϊκό οξύ και τη μείωση των φλεγμονών. Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό που εντοπίζεται στο ελαιόλαδο αλλά και στο αβοκάντο. 

10. Υγεία των ματιών
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι ουσίες που έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά ευεργετικές στην καταπολέμηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας από τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε σημαντική μείωση της όρασης ή ακόμη και σε τύφλωση. Το αβοκάντο είναι μια από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

11. Ευεργετικό για τις εγκύους
Λόγω του φυλλικού οξέος και των πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχει, το αβοκάντο βοηθά στην ανάπτυξη των ιστών και του εγκεφάλου του εμβρύου, ενώ απαλύνει τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως η πρωινή αδιαθεσία. 

12. Δυνατά κόκαλα
Η βιταμίνη Κ, ο χαλκός και το φυλλικό οξύ που περιέχονται στο αβοκάντο, βοηθούν στον σχηματισμό και τη διατήρηση δυνατών κοκάλων. 

13. Βελτίωση της πέψης
Οι ίνες αποτελούν σημαντικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς βοηθούν στη ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ένα αβοκάντο περιέχει περίπου 14 γραμ. φυτικών ινών, ποσό που αντιστοιχεί στο 54% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

14. Βελτίωση της διάθεσης
Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες και μέταλλα, το αβοκάντο μπορεί να συμβάλει στη  βελτίωση της διάθεσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη καλίου συνδέεται με την εμφάνιση κατάθλιψης, ενώ το φυλλικό οξύ έχει συνδεθεί με τη μείωση των συμπτωμάτων της μελαγχολίας και της κατάθλιψης. 

 

Send to Facebook Tweet This Share