14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη – «Σταμάτησε την Επιδημία»

13/11/2015

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με αφορμή τα γενέθλια του Frederick Banting, που, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβε πρώτος την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922. Το φετινό σλόγκαν της Παγκόσμιας Ημέρας Σακχαρώδους Διαβήτη είναι «Σταμάτησε την επιδημία του Διαβήτη».

Στατιστικά στοιχεία

Στην Κύπρο, το 2014 διαγνώστηκαν 87.100 περιπτώσεις και 488 άτομα είχαν ως κύρια αιτία θανάτου τον διαβήτη, ενώ υπολογίζεται ότι ποσοστό 10,2% του πληθυσμού πάσχει από την ασθένεια. 

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μία «σιωπηλή» ασθένεια, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα κύριες ασθένειες που προκαλούν αναπηρίες στους ενήλικες και που προσβάλλει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, επιφέροντας αυξημένη νοσηρότητα στους ασθενείς λόγω πολλαπλών επιπλοκών.

Ο σακχαρώδης διαβήτης χωρίζεται στον τύπο 1, που απαντάται κυρίως στο νεανικό πληθυσμό και στον τύπο 2, που χαρακτηρίζεται ως ο διαβήτης των ενηλίκων. Προσφάτως έχει παρατηρηθεί ότι ο τύπος 2,όχι μόνο έχει αυξηθεί ραγδαία αλλά παρουσιάζεται ακόμη και σε παιδιά. Για την εμφάνιση του τύπου 2 έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης.

Συμπτώματα

Ο σακχαρώδης διαβήτης συχνά δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Εάν εμφανίζονται, τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί περιλαμβάνουν την πολυδιψία (συχνή ή/και έντονη δίψα), την πολυουρία/συχνουρία (συχνή ούρηση), την πολυφαγία και  το αίσθημα πείνας, την κόπωση, τη θολή όραση, τη ναυτία, τον έμετο, την απώλεια σωματικού βάρους (παρά την πολυφαγία) και άλλα.

Διάγνωση

Ο Διαβήτης μπορεί να διαγνωσθεί με μια απλή εξέταση ούρων στην οποία μπορεί να ανευρεθεί υψηλή ποσότητα γλυκόζης σε αυτά. Συνήθως συνοδεύεται με μια εξέταση αίματος για να διαπιστωθούν τα επίπεδα γλυκόζης και στο αίμα.

Αν ανησυχείτε ότι πολλά από τα προαναφερόμενα συμπτώματα παρουσιάζονται και σ’ εσάς, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας

Πρόληψη-Αντιμετώπιση

Ευθύνη στη διαφύλαξη της υγείας του έχει ο καθένας από μας. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί εύκολα να προληφθεί με τη σωστή δίαιτα και άσκηση ως μέρος της καθημερινής ζωής.

Η νόσος αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και με αλλαγές στη διατροφή. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη απαιτεί την εμπλοκή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτών και διαιτολόγων. Στην Κύπρο λειτουργούν Κλινικές Διαβήτη σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία. Επιπλέον, , η ένταξη Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα, έχει δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς στα αγροτικά και αστικά Κέντρα Υγείας να εξυπηρετούνται ευκολότερα. Σήμερα λειτουργούν 22 διαβητολογικά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας παγκύπρια. 

Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο παγκόσμιας εκστρατείας διαφώτισης, ο Παγκύπριος Διαβητικός θα οργανώσει στις 14 Νοεμβρίου τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Μέτρηση σακχάρου, αρτηριακής πίεσης και διανομή διαφωτιστικού υλικού σε περίπτερα που θα είναι στημένα σε όλες τις πόλεις.

2. Προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων (κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

3. Πορείες και ποδηλατοδρομίες.

4. Ζωντανές εκπομπές.

 

Send to Facebook Tweet This Share