Τελικά το βραδινό φαγητό παχαίνει;

04/04/2017

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, αποφασίζουν να παραλείπουν τα βραδινά γεύματα, καθώς είναι αρκετά διαδεδομένη εδώ και χρόνια η άποψη ότι οι θερμίδες που καταναλώνουμε το βράδυ δεν καίγονται και αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους. Μάλιστα, έχει μείνει αρκετά γνωστή και η έκφραση που χρησιμοποίησε πριν από χρόνια η διατροφολόγος Adele Davis, «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος».

Τι λέει όμως η επιστήμη για όλα αυτά; Οι διατροφολόγοι σήμερα θεωρούν ότι μία θερμίδα παραμένει θερμίδα, ανεξάρτητα από την ώρα που καταναλώνεται και ότι η αιτία της πρόσληψης βάρους είναι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που καίμε.  

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από κάποια χρόνια στο περιοδικό Obesity, περιέπλεξε κάπως τα πράγματα, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βραδινό φαγητό οδηγεί στην πρόσληψη διπλάσιου βάρους, ανεξάρτητα από το συνολικό ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνονται. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα είχε πραγματοποιηθεί σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους και ο λόγος της πρόσληψης βάρους παραμένει άγνωστος. 

Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα βραδινά μας γεύματα. Πολλές φορές το φαγητό που τρώμε το βράδυ έχει μικρή σχέση με το πόσο πεινάμε και συνδέεται περισσότερο με την ικανοποίηση κάποιας «λιγούρας» ή την αντιμετώπιση της βαρεμάρας και του στρες. Παράλληλα, τα σνακ που τρώμε μετά το δείπνο έχουν τείνουν να είναι ανεξέλεγκτα και συχνά αποτελούνται από μεγάλες μερίδες με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (π.χ. πατατάκια και γλυκά), που καταναλώνονται μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ εύκολο να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες χωρίς να το καταλάβουμε. Πέρα από τις αχρείαστες θερμίδες που μας δίνουν, αυτού του είδους τα βραδινά γεύματα προκαλούν δυσπεψία και διαταραχές στον ύπνο. 

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να τρώμε ένα ελαφρύ δείπνο, με την προϋπόθεση πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων παραμένει στα επιτρεπτά όρια. 

Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουμε ορισμένες συμπεριφορές-παγίδες που μπορεί να μας οδηγήσουν στην πρόσληψη περιττών κιλών.

- Δεν παραλείπουμε γεύματα. Το αίσθημα της υπερβολικής πείνας οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού τις βραδινές ώρες, συνεπώς και σε σταδιακή αύξηση του βάρους. Είναι καλύτερα να ξεκινούμε τη μέρα μας με ένα σωστό πρόγευμα και να συνεχίζουμε με μικρά και συχνά γεύματα παρέχουν άμεσα την ενέργεια που χρειαζόμαστε μέχρι το βράδυ.

- Εάν το κυρίως γεύμα μας καταναλώνεται το βράδυ, τότε είναι σημαντικό να επιλέγουμε ένα ελαφρύ γεύμα (σαλάτα, τοστ, σούπα με λίγες θερμίδες) για το μεσημέρι. 

- Δεν πηγαίνουμε κατευθείαν για ύπνο μετά το βραδινό φαγητό. Μπορούμε να βρούμε χρόνο για κάποια ελαφριά δραστηριότητα, ώστε να δώσουμε στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες αυτές για την παραγωγή ενέργειας., όπως για παράδειγμα μια βόλτα στη γειτονιά. 

- Αποφεύγουμε τις υπερβολές. Ακόμη και αν το βραδινό είναι το κυρίως μας γεύμα, πρέπει να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ισορροπία.

 

Send to Facebook Tweet This Share