Τα οφέλη του ζεστού νερού για την υγεία μας

28/09/2017

Όταν πίνουμε νερό συνήθως το προτιμούμε κρύο. Το κρύο νερό είναι ιδανικό για μετά την προπόνηση και για αντιμετώπιση της θερμοπληξίας, ενώ συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί αλλά και οπαδοί της αγιουρβεδικής ιατρικής (εναλλακτική, παραδοσιακή ιατρικής της Ινδίας) υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε τα πολλά οφέλη του ζεστού νερού για τον οργανισμό μας.

Πολλοί γιατροί συνιστούν ειδικά την κατανάλωση ενός ποτηριού ζεστό νερό με λεμόνι κάθε πρωί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να πίνουμε ζεστό νερό;

1. Βοηθά στην πέψη
Ένα ζεστό ποτήρι νερό το πρωί μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες. Συμβάλλει στη γρηγορότερη διάσπαση των τροφών στο στομάχι και ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η κατάποση κρύου νερού κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή μετά από αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση του λαδιού που καταναλώνεται μέσω των τροφών, οδηγώντας στη δημιουργία αποθέσεων λίπους στο έντερο. Επιπλέον, η προσθήκη πάγου στο νερό, απομακρύνει τα φυσικά ανόργανα άλατα του νερού που είναι απαραίτητα για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Από την άλλη, ένα ποτήρι ζεστό νερό μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη. 

2. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
Η κατανάλωση ζεστού νερού με άδειο στομάχι το πρωί βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, καθώς διευκολύνει τη διάσπαση των τροφών. 

3. Ανακουφίζει από τον πόνο
Το ζεστό νερό ανακουφίζει από διάφορα είδη πόνων, όπως οι πόνοι της περιόδου αλλά και οι πονοκέφαλοι. Έχει κατευναστική δράση στους κοιλιακούς μυς, προσφέροντας άμεση ανακούφιση από τις κράμπες και του μυϊκούς σπασμούς. 

4. Βοηθά στην απώλεια βάρους
Πολλοί ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ενός ποτηριού ζεστού νερού το πρωί, όταν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το ζεστό νερό αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, αυξάνοντας, έτσι, τον μεταβολικό ρυθμό και οδηγώντας σε καύση περισσότερων θερμίδων. Μάλιστα, το ζεστό νερό με λεμόνι βοηθά στη διάσπαση του λιπώδους ιστού στο σώμα και συγκρατεί την επιθυμία για φαγητό λόγω της πηκτίνης, μιας ίνας, που περιέχεται στο λεμόνι.

5. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Οι αποθέσεις λίπους στο σώμα αποβάλλονται μαζί με τις συσσωρευμένες αποθέσεις στο νευρικό σύστημα, όταν καταναλώνουμε ζεστό νερό. Έτσι, αποβάλλονται και οι τοξίνες που κυκλοφορούν στον οργανισμό και ενισχύεται η κυκλοφορία το αίματος. 

6. Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση
Η παρουσία τοξίνων στο σώμα είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση. Το ζεστό νερό αποτοξινώνει τον οργανισμό, βοηθά στην αποκατάσταση των κυττάρων του δέρματος και ενισχύει την ελαστικότητά τους.

Σημείωση: Μην καταναλώνετε καυτό αλλά απλώς ζεστό νερό, για να αποφύγετε ζημιά στον ιστό του στόματος και του οισοφάγου. Επίσης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε ζεστό νερό, εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή της οποίας η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να επηρεαστεί. 

 

Send to Facebook Tweet This Share