Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες υπεύθυνοι για το 70%-90% των καρκίνων

18/12/2015

Ο καρκίνος είναι κυρίως αποτέλεσμα της επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων και όχι απλώς κακών γονιδίων ή κακής τύχης, όπως αναφέρει νέα μελέτη. Η μελέτη έρχεται να αντικρούσει τα ευρήματα άλλης έρευνας που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τα οποία δύο στα τρία είδη καρκίνου οφείλονται λιγότερο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και περισσότερο σε «κακή τύχη», εννοώντας ότι είναι απλώς ζήτημα πιθανοτήτων. 

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο σε ποσοστό 10%-30% ο καρκίνος σχετίζεται με  τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός ή απλώς σε κακή τύχη.

Ο καρκίνος προκαλείται από βλαστικά κύτταρα του οργανισμού που αρχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Τη διαδικασία αυτή μπορούν να πυροδοτήσουν είτε ενδογενείς παράγοντες, όπως διάφορες μεταλλάξεις είτε εξωγενείς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η βλαβερή ακτινοβολία κ.ά. Αυτό που τονίζουν οι ερευνητές είναι ότι παρόλο που υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, πολλοί άνθρωποι αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες αυτές με τον τρόπο ζωής που ακολουθούν.

Χαρακτηριστικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν από περιοχές με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο, αρχίζουν πλέον να εκδηλώνουν πολύ συχνότερα τη νόσο στο νέο περιβάλλον τους. Επίσης, διαπίστωσαν ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου, χρειάζεται κάποια έκθεση σε παράγοντα περιβαλλοντικού κινδύνου για να «πυροδοτηθεί» η ασθένεια.

Το συμπέρασμα είναι ότι αποφεύγοντας ορισμένες επιλογές που αποδεδειγμένα έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, μπορεί κανείς να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο. 

 

Send to Facebook Tweet This Share