Φυσικοί τρόποι για λεύκανση δοντιών από το σπίτι

11/01/2016

Όλοι θέλουμε ένα αστραφτερό χαμόγελο, ωστόσο για διάφορους λόγους τα δόντια συχνά χάνουν το φυσικό λευκό τους χρώμα. Ορισμένοι από αυτούς τους λόγους είναι η κατανάλωση καφέδων, ανθρακούχων ποτών, το κάπνισμα και το μη ικανοποιητικό βούρτσισμα.

Πέρα από τη λύση της επίσκεψης στον οδοντίατρο για λεύκανση, υπάρχουν και ορισμένοι εύκολοι και φυσικοί τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να αποκτήσουμε μόνοι μας πιο λευκά δόντια.

Μαγειρική σόδα και χυμός λεμονιού
Ανακατέψτε χυμό από μισό λεμόνι μαζί με ¼ του φλυτζανιού μαγειρική σόδα. Βυθίστε λίγο βαμβάκι μέσα στο μείγμα και περάστε το από τα δόντια σας. Αφήστε το να μείνει εκεί για ένα λεπτό το πολύ και στη συνέχεια βουρτσίστε τα δόντια για να το αφαιρέσετε. Μην αφήσετε το μείγμα στα δόντια για πάνω από ένα λεπτό και μην εφαρμόζετε συχνά αυτή την πρακτική, γιατί μπορεί να διαβρώσετε το σμάλτο. Επίσης, να είστε προσεκτικοί σε περίπτωση που διαπιστώσετε κάποιου είδους ευαισθησία στη συνέχεια.

Λάδι καρύδας
Μπορείτε να απλώσετε λάδι καρύδας στα δόντια σας μετά το συνηθισμένο βούρτσισμα ή και ανεξάρτητα. Βάλτε το σε ένα κουτάλι και χρησιμοποιήστε το ως στοματικό διάλυμα για λίγα λεπτά, ή βάλτε λίγο σε μια οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε τα δόντια σας ή προσθέστε λίγες σταγόνες σε ένα καθαρό ρούχο και τρίψτε με αυτό τα δόντια σας. Το λάδι καρύδας διαθέτει, επίσης, αντιμικροβιακές ιδιότητες, επομένως είναι ευεργετικό και για τη στοματική υγεία. 

Φράουλες
Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη διάσπαση της πλάκας των δοντιών, ενώ, επιπλέον, περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται μηλικό οξύ και το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων από την επιφάνεια των δοντιών. Ανακατέψτε 2-3 φράουλες με λίγο αλάτι και μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα, εφαρμόστε το μείγμα στα δόντια σας, αφήστε το εκεί για πέντε λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε.

Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο περιέχει ποσότητες οξέων που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αφαίρεση λεκέδων που προκαλούνται από τη νικοτίνη και τον καφέ, δύο από τις πιο κοινές αιτίες αποχρωματισμού των δοντιών. Δεν θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αλλά εάν είστε συνεπείς το αποτέλεσμα μετά από έναν περίπου μήνα θα αξίζει τον κόπο. Φυσικά, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη λύση αυτή, καθώς το μηλόξυδο μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο, αν δεν το χρησιμοποιείτε με μέτρο. Είναι σημαντικό μετά από κάθε βούρτσισμα με μηλόξυδο να βουρτσίζετε τα δόντια σας και με τη συνηθισμένη σας οδοντόπαστα (κατά προτίμηση χωρίς φθόριο) ή να ξεπλένετε το στόμα πολύ καλά.

Μήλα, σέλινο, καρότα
Μασήστε φρούτα και λαχανικά όπως τα μήλα, το σέλινο και τα καρότα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αυξάνουν την παραγωγή σάλιου, καταπολεμώντας τα διάφορα βακτήρια του στόματος.

 

Send to Facebook Tweet This Share