10 φυσικοί τρόποι για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας

13/01/2016

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση με πάρα πολλές μορφές, με συχνότερες την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τις περισσότερες φορές, η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται στις μικρότερες αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών και οφείλεται στην κατάρρευση του χόνδρου που στηρίζει τη δομή των οστών. 

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν σοβαρή δυσφορία, αίσθημα θερμότητας γύρω από κάποια άρθρωση, δυσκαμψία, κύστεις, αρθραλγία και πρήξιμο.

Η πρόοδος της ιατρικής έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη διάφορων τεχνικών για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Εάν υποφέρετε από αρθρίτιδα, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιες άλλες απλές αλλά αποτελεσματικές μεθόδους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

1. Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που προκαλεί η αρθρίτιδα. Μπορείτε να το καταναλώνετε σε μορφή τσαγιού ή να το προσθέσετε στις τροφές σας.

2. Καστορέλαιο
Το καστορέλαιο έχει ισχυρή αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση λόγω του ρικινολεϊκού οξέος που περιέχει. Μπορείτε να τρίβετε λίγο καστορέλαιο στην περιοχή που έχει επηρεαστεί ή να καταναλώνετε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι με δύο σταγόνες καστορέλαιο κάθε πρωί πριν το πρόγευμα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς το καστορέλαιο λειτουργεί, επίσης, ως καθαρτικό, επομένως μην το καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

3. Σπόροι τριγωνέλλλας (Fenugreek)
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της τριγωνέλλας μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που προκαλείται από την αρθρίτιδα. Αφήστε ένα κουταλάκι σπόρους να μουλιάσουν μέσα σε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το επόμενο πρωί πετάξτε το νερό και φάτε τους σπόρους. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για λίγους μήνες. 

4. Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ ενισχύει και την αλκαλικότητα του σώματος, συμβάλλοντας στη μείωση του πόνου και της ακαμψίας στα χέρια. Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό με ένα κουταλάκι οργανικό μηλόξυδο και λίγο μέλι κάθε μέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμείξετε μισό κουταλάκι πιπέρι καγιέν σε ένα ποτήρι με ζεστό μηλόξυδο, να το εφαρμόσετε στην πληγείσα άρθρωση για 15 λεπτά και, έπειτα, να ξεπλύνετε. Επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά, μέχρι να προσέξετε κάποια βελτίωση.

5. Πάγος
Η τακτική χρήση των κρύων θεραπειών στις πληγείσες περιοχές βοηθά στη μείωση της ενόχλησης και του πόνου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγάκια, πλαστικές σακούλες με πάγο ή σακούλες με κατεψυγμένα λαχανικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε αυτού του είδους τις μεθόδους. Εφαρμόστε τον πάγο στην πληγείσα περιοχή για λίγα λεπτά και επαναλάβετε αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας. Μην ξεχνάτε να βάζετε μια λεπτή πετσέτα μεταξύ του πάγου και του δέρματός σας, για να αποφύγετε πιθανόν κρυοπάγημα.

6. Αλάτι Epsom
Το αλάτι epsom μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ακαμψία τη φλεγμονή και τον πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη μεταλλοποίηση των οστών. Επιπλέον, το μαγνήσιο βοηθά στη  μείωση του νευρικού πόνου. Διαλύστε δύο ποτήρια αλατιού epsom σε ζεστό νερό και μουλιάστε σε αυτό τα πόδια σας για 20-30 λεπτά. Επαναλάβετε την ίδια μέθοδο τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι να δείτε ικανοποιητικά αποτελέσματα. 

7. Σκόρδο
Το σκόρδο, διαθέτει, επίσης, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, θείο και σελήνιο, συμβάλλοντας στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με την αρθρίτιδα. Καταναλώστε το φρέσκο ή μαγειρεμένο. Εναλλακτικά, τηγανίστε δύο ψιλοκομμένες σκελίδες σε λίγο λάδι μουστάρδας, αφήστε το να κρυώσει και εφαρμόστε το στην επηρεασμένη περιοχή κάνοντας απαλό μασάζ. Επαναλάβετε τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα, μέχρι να δείτε βελτίωση.

8. Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο περιέχει ένα συγκεκριμένο συστατικό με την ονομασία ολεοκανθάλη, το οποίο προλαμβάνει τον σχηματισμό των προ-φλεγμονοδών ενζύμων COX-1 και COX-2. Χρησιμοποιήστε το για να κάνετε απαλό μασάζ στα χέρια και τα δάχτυλα των ποδιών. Μπορείτε, ακόμη, να προσθέσετε λίγες σταγόνες από έλαιο λεβάντας σε λίγο ζεστό ελαιόλαδο και να κάνετε απαλό μασάζ στις πληγείσες περιοχές, για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.

9. Κουρκουμάς (Turmeric)
Χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ο κουρκουμάς είναι μια δημοφιλής μέθοδος αντιμετώπισης της αρθρίτιδας των χεριών. Επιπλέον, έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Προσθέστε τον σε ζεστό γάλα, μαζί με λίγο μέλι και καταναλώστε ένα ποτήρι καθημερινά.

10. Μέλι και κανέλα
Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας χαλαρώνει τους δύσκαμπτους μυς, ενώ έχει και αντισηπτικές ιδιότητες. Αναμείξτε ένα κουτάλι τσαγιού και μισό κουταλάκι κανέλας και καταναλώστε το μείγμα με άδειο στομάχι το πρωί. Επαναλάβετε για λίγες εβδομάδες, μέχρι να δείτε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 

Προσοχή: εκτός από αυτές τις σπιτικές μεθόδους, είναι σημαντικό να ακολουθείτε και τα συμβουλές του γιατρού σας! Η φυσιοθεραπεία καθώς και οι ειδικές ασκήσεις για τα χέρια, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

 

Send to Facebook Tweet This Share