Αλλεργία στο κρύο;

21/01/2016

Όταν υποφέρουμε από συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, το φτέρνισμα και μάτια που τρέχουν, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, υποθέτουμε αμέσως ότι πρόκειται για γρίπη ή κρυολόγημα. 

Είναι γεγονός ότι ο κρύος καιρός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα διαφόρων παθήσεων, όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, η στηθάγχη και τα προβλήματα του κυκλοφορικού. Επίσης, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα και μιας κατάστασης άγνωστης σχεδόν στο ευρύ κοινό, της αλλεργίας στο κρύο! Ακριβώς επειδή είναι τόσο λίγο γνωστή, οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή δεν το γνωρίζουν καν.

Εμφανίζεται τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι λόγω της κρύας θάλασσας στην οποία κάνουμε μπάνιο, κυρίως στην αρχή του καλοκαιριού. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, ωστόσο είναι η τρίτη πιο συχνή μορφή κνίδωσης από φυσικά αίτια.

Συμπτώματα
Η αλλεργία στο κρύο είναι γνωστή και ως «κνίδωση εκ ψύχους (cold urticaria)» και εκδηλώνεται με κοκκινίλες, πρήξιμο και φαγούρα στο δέρμα. Κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι είναι ευαίσθητος στο κρύο, όταν πίνει παγωμένα ροφήματα και παρουσιάζει πρήξιμο στο στόμα, το φάρυγγα, τα χείλη, κ.λπ. 

Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αν η επιφάνεια σώματος που εκτίθεται στο κρύο είναι μεγάλη, μπορεί να προκύψουν συστηματικές εκδηλώσεις ακόμη και να συμβεί συστηματική αναφυλακτική αντίδραση. 

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με το test πάγου, δηλαδή με την τοποθέτηση παγωμένου αντικειμένου στο δέρμα για λίγα λεπτά και την εμφάνιση πομφού στο σημείο επαφής με το κρύο ερέθισμα.

Διακρίνεται σε πρωτοπαθή μορφή, δηλαδή που δεν οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία και σε δευτεροπαθή μορφή, που προκαλείται, δηλαδή, από αιματολογικά νοσήματα, λοιμώξεις και φάρμακα. 

Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει αποφυγή των εκλυτικών αιτίων (π.χ. μπάνιο σε κρύα θάλασσα) και τη χορήγηση αντιισταμινικών.

 

Πηγές

www.mayoclinic.org
www.myallergy.gr
www.iatropedia.gr

 

Send to Facebook Tweet This Share