Σημαντική ανακάλυψη: μολυσμένη φύκη σε λίμνες και δεξαμενές ίσως να ευθύνεται για τα αυξημένα ποσοστά της νόσου του Αλτσχάιμερ

25/01/2016

Μία δηλητηριώδης τοξίνη που εντοπίστηκε σε λίμνες και δεξαμενές σε διάφορα μέρη της Βρετανίας, ίσως  να ευθύνεται για την επιδημία άνοιας που μαστίζει τη χώρα, όπως προειδοποιούν επιστήμονες.

Ερευνητές έχουν βρει την πρώτη άμεση απόδειξη ότι μια χημική ουσία, που παράγεται από φύκια, ίσως να συνδέεται με διάφορες νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης (ALS ή MND).

Η συγκεκριμένη τοξίνη, γνωστή ωςBMAA, έχει εντοπιστεί σε θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, μέσω της οποίας εκφράζονται φόβοι ότι εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα. Τώρα, οι ειδικοί αναφέρονται σε ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η BMAA ίσως να πυροδοτεί διάφορες εγκεφαλικές νόσους στον άνθρωπο. Εάν οι εικασίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε η εν λόγω χημική ουσία θα είναι ο πρώτος σημαντικός περιβαλλοντικός παράγοντας που συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες για νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία υπολογίζεται αυτή τη στιγμή ότι θα επηρεάσει πάνω από 1 εκατομμύριο Βρετανούς μέχρι το 2050.

Συγκεκριμένα, τα νεότερα ερευνητικά στοιχεία αναφέρουν ότι:

Οι πίθηκοι που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε BMAA εμφάνισαν μια ασθένεια παρόμοια με τη νόσο του Αλτσχάιμερ εντός πέντε μηνών.

Οι εγκέφαλοι ανθρώπων που υποφέρουν από νόσο του Αλτσχάιμερ ή από  MND έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα της BMAA, ενώ οι εγκέφαλοι υγιών ατόμων όχι.

Υψηλά επίπεδα της BMAA έχουν συνδεθεί με δραματικά αυξημένα ποσοστά εμφάνισης μιας νευροεκφυλιστικής ασθένειας στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ και τη Γαλλία έχουν εντοπίσει μια σπάνια μορφή της MND σε ομάδες πληθυσμού που κατοικούν γύρω από λίμνες και λιμνοθάλασσες που είναι μολυσμένες με φύκια που περιέχουν την BMAA.

Παρόλο που η σύνδεση της BMAA δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, θαλασσινά όπως τα γαλλικά μύδια και στρείδια καθώς και πορτογαλικά χτένια, που καλλιεργούνται στις εκβολές ποταμών, έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν τη συγκεκριμένη τοξίνη. Η BMAA είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα ύδατα της βρετανικής ενδοχώρας, όπως αποδείχτηκε μετά από ανάλυση μπλε και πράσινης φύκης που λήφθηκε από 12 λίμνες γλυκού νερού και δεξαμενές στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Πάντως, δεν είναι σαφές ποιες συγκεντρώσεις της τοξίνης μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους ανθρώπους. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι μόνο άτομα που φέρουν συγκεκριμένα γονίδια είναι επιρρεπή στην επίδρασή της, δηλαδή υπάρχει μια αλληλεπίδραση γονιδίων-περιβάλλοντος. Ίσως ορισμένοι άνθρωποι, όταν εκτίθενται στην BMAA να τη συσσωρεύουν αντί να την αποβάλλουν. «Αν τα γονίδια είναι το όπλο, η τοξίνη είναι η σκανδάλη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Paul Cox, ένας από τους κορυφαίους μελετητές στο συγκεκριμένο πεδίο.

Send to Facebook Tweet This Share