Καρκίνος σε παιδιά και εφήβους

16/02/2016

Αφιερωμένη στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου ήταν η χθεσινή ημέρα. Η 15η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO) και στοχεύει στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο) και στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά για τον παιδικό καρκίνο, τον τρόπο πρόληψης και τα μέσα αντιμετώπισής του, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο τα παιδιά ασθενείς όσο και οι οικογένειές τους. 

Γενικότερα, στοχεύει στην ενίσχυση της προσπάθειας για υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο η οποία δεν πρέπει να είναι μόνο υλική αλλά και ψυχολογική. Στοχεύει επίσης στην αποδοχή της νόσου και του πάσχοντα παιδιού καθώς και στην υποστήριξη εκείνων των παιδιών που κατάφεραν να νικήσουν την αρρώστια και προσπαθούν να γεφυρώσουν το κενό που δημιούργησε η περίοδος της ασθένειας, να νιώσουν ισότιμοι με τα συνομήλικά τους παιδιά και να αποδείξουν ότι είναι ικανά να επιτύχουν κάθε στόχο όπως και τα υπόλοιπα υγιή παιδιά. 

Παγκόσμια στατιστικά
Κάθε χρόνο εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο τουλάχιστον 250.000 χιλιάδες νέες περιπτώσεις καρκίνου και λευχαιμίας σε παιδιά. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα μεγαλύτερος διότι σε πολλές χώρες δεν υπάρχουν αρχεία καταγραφής των περιστατικών καρκίνου παιδιών ή ακόμη δεν καταγράφονται ορθά.

Τα δεδομένα της Κύπρου
Σύμφωνα με τον Δρ. Λ. Λοϊζου, Διευθυντή της Παιδοογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου, «στην Κύπρο εμφανίζονται κάθε χρόνο 35 - 40 νέα περιστατικά καρκίνου σε παιδιά και έφηβους. Ο μέσος όρος θνησιμότητας, είναι 5 παιδιά το χρόνο». Όπως εξηγεί ο κ. Λοϊζου «ο καρκίνος και η λευχαιμία είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά από τα ατυχήματα. Είναι όμως η πρώτη αιτία θνησιμότητας στα παιδιά λόγω ασθένειας. 

Αίτια παιδικού καρκίνου
Οι αιτίες που προκαλούν το καρκίνο στα παιδιά δεν είναι γνωστές. Μόνο ένα ποσοστό λιγότερο από 5% οφείλεται στην κληρονομικότητα. Ο καρκίνος αρχίζει να αναπτύσσεται όταν σε ένα κύτταρο του οργανισμού δημιουργηθούν βλάβες στο DNA του, με αποτέλεσμα αυτό να αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Ο ανώμαλος πολλαπλασιασμός του κυττάρου αυτού οδηγεί στη γένεση του καρκίνου. Στη συνέχεια μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη ή όργανα του σώματος. Προκαλεί βλάβες στον οργανισμό και απειλεί τη ζωή του παιδιού.

Ποια είναι τα ασυνήθιστα σημεία ή συμπτώματα που πρέπει να οδηγούν τους γονείς στο να ζητούν τη συμβουλή του παιδίατρου τους;
Τα ασυνήθιστα σημεία ή συμπτώματα περιλαμβάνουν: 

1. Εμφάνιση μια μάζας, ογκιδίου, ή ενός πρηξίματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού (πρόσωπο, λαιμό, μασχάλη, κοιλιά, βουβωνικές χώρες, όρχεις, πόδια).  

2. Ανεξήγητη χλωμάδα.  

3. Απώλεια της συνήθους ενεργητικότητας του παιδιού, επίμονη κούραση.  

4. Απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού.  

5. Ξαφνική εμφάνιση μωλώπων στο παιδί ή άλλων αιμορραγικών σημείων.  

6. Επίμονος, εντοπισμένος πόνος ή κούτσαμα του παιδιού.  

7. Ανεξήγητος παρατεταμένος πυρετός ή άλλη πάθηση του παιδιού.  

8. Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις.  

9. Συχνοί πονοκέφαλοι που συχνά μπορεί να συνοδεύονται από εμετούς, ιδιαίτερα το πρωί.  

10. Ξαφνικές αλλαγές στα μάτια όπως στραβισμός και αλλαγές στην όραση του παιδιού, διπλωπία.  

11. Εμφάνιση προβλημάτων στην ισορροπία του παιδιού.  

12. Διαπίστωση ότι υπάρχει άσπρη κηλίδα που φαίνεται δια μέσου της κόρης των ματιών.

13. Ανεξήγητη, υπερβολική ή γρήγορη απώλεια βάρους του παιδιού. 

Η ύπαρξη τέτοιων σημείων και συμπτωμάτων δεν δείχνει αναγκαστικά ότι το παιδί έχει κάποια μορφή καρκίνου αλλά επιβάλλει να γίνουν οι εξετάσεις που θα αποκλείσουν ή όχι, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μορφές
Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι: Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα) λεμφώματα (τύπου Hodgkin’s και μη Hodgkin’s), νευροβλάστωμα, ρετινοβλάστωμα, όγκοι μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα), νεφρών (νεφροβλάστωμα), ήπατος (ηπατοβλάστωμα), οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing’s) και άλλοι όγκοι που στην πράξη είναι δυνατόν να εκδηλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος του παιδιού. 

Αντιμετώπιση
Οι καρκίνοι των παιδιών είναι διαφορετικοί από αυτούς των ενηλίκων. Η θεραπεία και γενικά η αντιμετώπιση είναι διαφορετικές. Η πρόληψη του καρκίνου στα παιδιά είναι περιορισμένη, ενώ στους ενήλικες είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση. Στα παιδιά όμως τα ποσοστά ίασης μετά από ορθή θεραπεία είναι διπλάσια από ότι στους ενήλικες. Η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση συμβάλλουν στην ίαση περισσότερων παιδιών.

 

Send to Facebook Tweet This Share