Το μακροχρόνιο στρες προκαλεί προβλήματα μνήμης

02/03/2016

Το μακροχρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και φλεγμονή στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας. Πρόκειται για πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χρόνιο στρες και στη βραχυχρόνια μνήμη.

Μελετώντας τη συμπεριφορά ποντικιών που είχαν εκτεθεί σε στρεσογόνο περιβάλλον, όπου δέχονταν την επιθετική συμπεριφορά άλλων τρωκτικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα δεν μπορούσαν να θυμηθούν πού βρισκόταν η έξοδος διαφυγής σε έναν λαβύρινθο, παρόλο που αρχικά την είχαν εντοπίσει. Η επίδραση αυτή παρουσιάστηκε μετά από επανειλημμένες επισκέψεις των επιθετικών τρωκτικών, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η σύντομη έκθεση σε κάποια στρεσογόνο κατάσταση δεν είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει την εξασθένηση της μνήμης. 

Τα αποτελέσματα αυτά προκαλούνται από το χρόνιο στρες και όχι απλώς από το στρες που προκαλεί μια έντονη συζήτηση ή μια ανεπιθύμητη συνάντηση, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Τα «αγχωμένα» ποντίκια παρουσίασαν αλλαγές στους εγκεφάλους τους, συμπεριλαμβανομένων και φλεγμονών, που προκλήθηκαν από το ίδιο το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οι φλεγμονές στον εγκέφαλο οδήγησαν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης. 

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια— δέκτες της επιθετικής συμπεριφοράς είχαν προβλήματα με τη χωρική τους αντίληψη και έδειχναν σημάδια αντικοινωνικότητας και καταθλιπτικής συμπεριφοράς.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν να δώσουν στα πειραματόζωα μια χημική ουσία που «φρέναρε» τη φλεγμονή. Τα συμπτώματα κατάθλιψης των ζώων δεν έφυγαν, αλλά εξαφανίσθηκε το πρόβλημα της μνήμης. Έτσι, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μελλοντικά θα ανακαλύψουν νέες φαρμακευτικές ή άλλες θεραπείες για τα προβλήματα μνήμης, στοχεύοντας στο να μπλοκάρουν τη διαδικασία εγκεφαλικής φλεγμονής λόγω του στρες.

 

 

 

 

 

Send to Facebook Tweet This Share