Κλινικές δοκιμές σε καρκινοπαθείς έχουν ξεκινήσει για επαναστατικό εμβόλιο κατά του καρκίνου

04/03/2016

Ένα νέο εμβόλιο, το οποίο οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα αποδειχτεί αποτελεσματικό ως προς την καταστροφή καρκινικών όγκων, σε περιπτώσεις που όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει, δοκιμάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο έχει ήδη χορηγηθεί σε δύο ασθενείς στο νοσοκομείο Guy στο Λονδίνο, ενώ άλλοι 30 ασθενείς αναμένεται να το λάβουν εντός των επόμενων δύο χρόνων, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας.

Το εμβόλιο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα άλλα εμβόλια, που μας προστατεύουν από διάφορες λοιμώξεις. Η εν λόγω θεραπεία αποσκοπεί στο να «επιστρατεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να επιτεθεί και να καταστρέψει συγκεκριμένες οντότητες, στη δεδομένη περίπτωση τα καρκινικά κύτταρα. Υπό κανονικές συνθήκες, τα διάφορα συστατικά μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος, που περιλαμβάνουν λευκά αιμοσφαίρια, όπως τα Τ-κύτταρα, μας προστατεύουν έναντι του καρκίνου εξοντώνοντας τα καρκινικά κύτταρα, παρόλο που ορισμένοι όγκοι έχουν την ικανότητα να αποκρούουν αυτές τις φυσικές άμυνες. 

Όταν συμβαίνει αυτό και ο καρκίνος αναπτύσσεται σε προχωρημένο στάδιο, το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά καταστέλλεται. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των καρκινικών όγκων να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα και της μείωσης των λευκών αιμοσφαιρίων, όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται στον μυελό των οστών.

Τα εμβόλια δουλεύουν εισάγοντας στον οργανισμό του ασθενούς μικρές ποσότητας αντιγόνων, δηλαδή ουσιών, που έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν μια ανοσολογική αντίδραση, η οποία αναγκάζει τον οργανισμό να παραγάγει αντισώματα που ειδικεύονται στον εντοπισμό και την καταστροφή συγκεκριμένων οντοτήτων. Η ικανότητα παραγωγής αυτών των αντισωμάτων διασφαλίζεται για μια μακρά χρονική περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προστατεύει τον οργανισμό και μελλοντικά από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Κατά τον ίδιο τρόπο, το νέο υπό δοκιμή εμβόλιο αποτελείται από μικροσκοπικά κομμάτια ενός ενζύμου που εντοπίζεται στα καρκινικά κύτταρα και ονομάζεται ανθρώπινη τελομεράση της ανάστροφης μεταγραφάσης (hTERT). Το εν λόγω ένζυμο ρυθμίζει τα τελομερή, δηλαδή τα προστατευτικά καλύμματα στα χρωμοσώματα, επιτρέποντας στα κύτταρα να διαιρούνται συνεχώς. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτό θα οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών στο να παράγουν αντισώματα, τα οποία θα μπορούν να στοχεύουν στο συγκεκριμένο ένζυμο, διευκολύνοντας την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. 

Προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία, το εμβόλιο συνδυάζεται προς το παρόν με χαμηλές δόσεις χημειοθεραπείας, έτσι ώστε να εξοντωθούν ορισμένα καρκινικά κύτταρα και να αρθεί η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αποδειχτεί αποτελεσματικό για όλα τα είδη συμπαγών όγκων και εξετάζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του σε ασθενείς των οποίων ο καρκίνος έχει διαγνωστεί ως τελικού σταδίου. 

 

Send to Facebook Tweet This Share