Η γυμναστική το μυστικό της νεότητας

04/04/2016

Όλοι θα θέλαμε να ξέρουμε το μυστικό για να παραμείνουμε για πάντα νέοι. Χειρουργικές μέθοδοι, διάφοροι οροί, δίαιτες και συμπληρώματα διατροφής είναι οι λύσεις στις οποίες καταφεύγουν πολλοί άνθρωποι, ωστόσο το πραγματικό μυστικό είναι κάτι πολύ πιο απλό, σύμφωνα με τους επιστήμονες και δεν είναι άλλο από τη γυμναστική.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Guelph στον Καναδά διαπίστωσαν ότι τα ηλικιωμένα άτομα που ήταν αθλητές στα νιάτα τους ή αργότερα στη ζωή τους, έχουν πολύ πιο «υγιείς» μυς σε σχέση με τα άτομα που δεν αθλούνταν. 

Οι ηλικιωμένοι πρώην αθλητές φάνηκε να είναι κατά 25% περίπου (κατά μέσο όρο) πιο δυνατοί, να έχουν σχεδόν 14% περισσότερη ολική μυϊκή μάζα και περισσότερες κινητικές μονάδες, οι οποίες αποτελούνται από νευρικές και μυϊκές ίνες. 

Όσο προχωρά η γήρανση, το νευρικό σύστημα χάνει κινητικούς νευρώνες, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια κινητικών μονάδων, μειωμένη μυϊκή δύναμη και λιγότερη δύναμη και ταχύτητα.  Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 60. 

Το να παραμένουμε σωματικά δραστήριοι, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να αποτρέψει σημαντικά την απώλεια μυϊκής μάζας. 

Παρόλ’ αυτά, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι περισσότερη έρευνα είναι αναγκαία προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η μυϊκή υγεία στους πρώην αθλητές σχετίζεται περισσότερη με τη σωματική άσκηση ή με τα γονίδια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology.

 

Send to Facebook Tweet This Share