Έρευνα: το ξύλο στα παιδιά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα

05/05/2016

Τα παιδιά που έχουν υποστεί ξύλο ως τιμωρία από τους γονείς τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αντικοινωνική συμπεριφορά, επιθετικότητα, διαταραχές της ψυχικής τους υγείας και γνωστικές δυσκολίες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας Αμερικανών επιστημόνων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας και του Μίσιγκαν ανέλυσαν δεδομένα μελετών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια για τη χρήση της σωματικής τιμωρίας και τις επιπτώσεις της στην ανάπτυξη των παιδιών, σε ένα συνολικό δείγμα 160.000 παιδιών. Τα συμπεράσματα της εν λόγω μετα-ανάλυσης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Family Psychology. Ως «χρήση του ξύλου» ορίστηκε το ορίστηκε «χτύπημα με ανοιχτή παλάμη στα οπίσθια ή στα άκρα».

Όπως διαπιστώθηκε, το ξύλο δεν συνδέεται με μακροπρόθεσμη αλλά ούτε και με άμεση συμμόρφωση, όπως ίσως να πιστεύουν ορισμένοι γονείς, αλλά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν. 

Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δημοσιεύτηκε το 2014, περίπου 8 στους 10 γονείς σε όλο τον κόσμο χτυπούν τα παιδιά τους ως τιμωρία, ενώ μερικές φορές η συμπεριφορά αυτή φτάνει σε σημείο κακοποίησης.

Όπως επισημαίνει η ρ Ελίζαμπεθ Γκερσχοφ, επίκουρη καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, «μπορεί ως κοινωνία να θεωρούμε ότι η σωματική τιμωρία διαφέρει από την κακοποίηση, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι το ξύλο σχετίζεται με τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα που έχει η σωματική κακοποίηση, αν και σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το ξύλο συνδέεται με αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου των παιδιών και, συγκεκριμένα, με μείωση της φαιάς ουσίας, η έλλειψη της οποίας συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών.

 

Send to Facebook Tweet This Share