Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ: Αφήστε το ασανσέρ και πάρτε τις σκάλες!

13/05/2016

Σήμερα, Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 γιορτάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA), η Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ. Την ημέρα αυτή σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες θα είναι εκτός λειτουργίας προσκαλώντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες, ενθαρρύνοντας ακόμα και τους πιο πολυάσχολους ανθρώπους να κινηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κύριος στόχος της Ημέρας Χωρίς Ασανσέρ είναι να εστιάσει την προσοχή του κοινού στη σημασία της σωματικής δραστηριότητας και να αποδείξει πόσο εύκολο είναι για όλους μας  να είμαστε σωματικά δραστήριοι παρά την πολυάσχολη καθημερινότητά μας.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι πολίτες, δήμοι οργανώσεις, ιδρύματα και εταιρείες να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους, τους συναδέλφους και τους επισκέπτες τους να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες αντί του ασανσέρ ή τις κυλιόμενες σκάλες την Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ.

Την πρώτη Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ, στις 5 Ιουνίου 2015 συμμετείχαν 60 πόλεις σε 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη, στις οποίες διακόπηκαν προσωρινά οι λειτουργίες ανελκυστήρων σε δημόσια κτήρια αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία χρόνια η σωματική αδράνεια των Ευρωπαίων πολιτών έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και επηρεάζει σημαντικά την υγεία των ανθρώπων και τους προϋπολογισμούς των χωρών. Περίπου το 63% του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν είναι σωματικά δραστήριο ή αδυνατεί να φτάσει τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητα μέτριας έντασης των 150 λεπτών την εβδομάδα (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Η σωματική αδράνεια θεωρείται ο τέταρτος κύριος παράγοντας κινδύνου για την παγκόσμια θνησιμότητα, μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, την υψηλή γλυκόζη στο αίμα, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ είναι μέρος της εκστρατείας NowWeMove, που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τον Αθλητισμό.

Send to Facebook Tweet This Share