25η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Νοσημάτων του Θυρεοειδούς

25/05/2016

H 25η Μαΐου καθιερώθηκε από το 2008 ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς από την Ευρωπαϊκή Θυρεοειδική Εταιρεία (ΕΤΑ) και έχει ως στόχο τη διαφώτιση του κοινού για θέματα που αφορούν στα νοσήματα του θυρεοειδούς. 

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε μείζον πρόβλημα υγείας σε διεθνές επίπεδο, καθώς αποτελούν συχνή αιτία νοσηρότητας με συνεχή αύξηση σε ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο, ενώ ανιχνεύονται, πλέον, συχνότερα και στον παιδικό πληθυσμό.

Θυρεοειδίτιδα Ηashimoto
Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto είναι σήμερα η πιο συχνή νόσος του θυρεοειδούς και αποτελεί την κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού, ιδιαίτερα στο γυναικείο πληθυσμό, στον οποίο παρουσιάζει τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στους άνδρες.

Θυρεοειδίτιδα στα παιδιά
Την ίδια στιγμή, σε πολλές χώρες σημειώνεται σημαντική άνοδος των ποσοστών της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά. Για το λόγο αυτόν, εφέτος η διεθνής εβδομάδα υποστήριξης των ασθενών με νόσους του θυρεοειδούς είναι αφιερωμένη στα παιδιά. 

Καρκίνος του θυρεοειδούς
Την ίδια ανοδική πορεία καταγράφει παγκοσμίως και η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ο οποίος υπολογίζεται ότι το 2019 θα αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, με παράλληλο ετήσιο κόστος διαχείρισης τα 2 δισ. δολάρια.

Θυρεοειδικά νοσήματα στην εγκυμοσύνη
Ταυτόχρονα, τα θυρεοειδικά νοσήματα αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή διαταραχή στην εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί έκδηλος υποθυρεοειδισμός σε ποσοστό 0,3 – 0,5%, υποκλινικός θυρεοειδισμός σε ποσοστό 2 – 3% και υπερθυρεοειδισμός σε ποσοστό 0,1 – 0.4%.   

Επιπλέον, αυτοάνοσες δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς είναι κοινή αιτία τόσο του υπερθυρεοειδισμού, όσο και του υποθυρεοειδισμού στις έγκυες γυναίκες, ενώ η νόσος Graves αποτελεί το 85% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto την πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού μεταξύ τους.       

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα των θυρεοειδικών παθήσεων είναι, πολλές φορές, ήπια, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, και συχνά γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση.  Παράλληλα, το κοινωνικό κόστος των νοσημάτων αυτών είναι σημαντικό, καθώς πρόσφατα σε μια ανάλυση από τη Δανία αναφέρθηκε ότι ασθενείς με θυρεοειδοπάθειες απέχουν από τη δουλειά τους περίπου τρεις φορές περισσότερο από τους υγιείς, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση της νόσου τους.  

Θεραπεία
Σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων του θυρεοειδούς, αυτή πραγματοποιείται, κατά κύριο λόγο με φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερα για τον υποθυρεοειδισμό, η θυροξίνη είναι, σύμφωνα και με όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η πρώτη επιλογή στη θεραπεία του. 

 

 

 

Send to Facebook Tweet This Share