Αύριο η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

30/05/2016

Η αυριανή μέρα, 31η Μαΐου, καθιερώθηκε το 1988 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γράφονται και λέγονται καθημερινά πολλά για τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία μας. Ποτέ, όμως, δεν πρέπει να σταματήσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ειδικών  και να μην ξεχνούμε ότι η βλαβερή αυτή συνήθεια ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

- Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα.

- Τουλάχιστον 600.000 θάνατοι μη καπνιστών κάθε χρόνο αποδίδονται στο παθητικό κάπνισμα. 

- Οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές. 

-  Σε προοπτική δεκαετίας, ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των 50. 

-  Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές 

- Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ίσο με εκείνον της ηρωίνης.

Αγγειοπάθειες
Στη συντριπτική τους πλειονότητα (ποσοστό 90%) οι πάσχοντες από περιφερικές αγγειοπάθειες είναι καπνιστές. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την εισπνοή του καπνού, ο καπνιστής εμφανίζει αύξηση της πίεσης κατά 10-15 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (Hg) και άνοδο των σφίξεων έως και κατά 25 ανά λεπτό. 

Παθήσεις του αναπνευστικού
Επιπλέον, το κάπνισμα προκαλεί βλάβες των αναπνευστικών οδών, που με την πάροδο του χρόνου μπορούν να εξελιχθούν σε χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και αναπνευστική ανεπάρκεια. 

Καρκίνος
Αντίστοιχα δραματική είναι η συσχέτιση του καπνίσματος με τις διάφορες μορφές καρκίνου. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα έχει δειχθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, του λάρυγγα, του στόματος, του παγκρέατος, του οισοφάγου και του στομάχου, της κεφαλής και του τραχήλου, των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως. Ειδικά για τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, τα ποσοστά είναι τραγικά, καθώς το 91% αυτών αφορά καπνιστές.

Νικοτίνη
Η νικοτίνη είναι από τις πιο τοξικές ουσίες παγκοσμίως με πολλαπλές ανεπιθύμητες δράσεις, όπως απελευθέρωση κατεχολαμινών με αποτέλεσμα αύξηση της καρδιακής συχνότητας και παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αγγειοσύσπαση στεφανιαίων και περιφερικών αγγείων, αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσμενή επίδραση στα λιπίδια, δυσλειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων, στυτική δυσλειτουργία, τερατογένεση του εμβρύου και μέσω της αναστολής της απόπτωσης και της επιτάχυνσης της αγγειογένεσης προώθηση της ανάπτυξης και της διασποράς του καρκίνου και επιτάχυνση της αθηροσκλήρωσης.

Το κάπνισμα «κλέβει» χρόνια απ' τη ζωή μας
Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα αυξάνονται όσο μικραίνει η ηλικία έναρξης του καπνίσματος και όσο αυξάνεται η συνολική διάρκεια του καπνίσματος και ο μέσος αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνονται.

Έτσι, οι άνδρες μόνιμοι καπνιστές αναμένεται να έχουν απώλεια 13,2 ετών διάρκειας ζωής και οι γυναίκες μόνιμες καπνίστριες απώλεια 14,5 ετών διάρκειας ζωής. Κατά τον 21ο αιώνα το κάπνισμα αναμένεται να σκοτώσει 1,0 δισεκατομμύριο ανθρώπους (δηλαδή το 50% των καπνιστών ή το 9% του γενικού πληθυσμού). Από την άλλη πλευρά η διακοπή του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 40 ετών αναμένεται να επιφέρει μείωση της θνητότητας από το κάπνισμα κατά 90% (δρ Ευάγγελος Μάτσακας, Καρδιολόγος, διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»)

Ηλεκτρονικό τσιγάρο
Τα τελευταία χρόνια άρχισε να αυξάνεται ραγδαία η χρήση των λεγόμενων ηλεκτρονικών τσιγάρων, συσκευών που μοιάζουν με τσιγάρο, που απελευθερώνουν ατμό (αεροζόλ) με ζέσταμα ενός διαλύματος, που περιέχει συνήθως νικοτίνη, προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη, νερό, αρωματικούς παράγοντες κ.λπ.  Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαφημίζονται ως πιο υγιεινή εναλλακτική λύση συγκριτικά με το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων, ωστόσο η σύσταση του διαλύματός τους δεν είναι επακριβώς γνωστή, δεδομένου ότι υπάρχει ποικιλία κατασκευαστών (συνήθως στην Κίνα), ανεπαρκής έλεγχος ποιότητας κ.λπ. Ο ατμός από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει την ίδια ποσότητα νικοτίνης με 1 τσιγάρο (30 μg νικοτίνης/ανά ρουφηξιά x 30 ρουφηξιές = 1.0 mg νικοτίνης) και λιγότερες μεν τοξικές/καρκινογόνες ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου, αλλά υψηλότερες από το σπρέι νικοτίνης, σύμφνωα με τον δρ Μάτσακα.

Δεν υπάρχουν, ακόμη, τεκμηριωμένα στοιχεία για την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη υγεία των χρηστών, φαίνεται πάντως ότι υπάρχει επιβάρυνση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος,  πιθανή καρκινογόνος δράση (από μεταλλικά στοιχεία, μικροσωματίδια κ.λπ.) και πιθανότητα εγκαύματος ή έκρηξης κ.λπ., ενώ δεν είναι γνωστή η επίδραση στις έγκυες γυναίκες.

Άγνωστη είναι και η επίδρασή τους στην υγεία των παθητικών καπνιστών, αλλά, δεδομένης της μη απαγόρευσης χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς χώρους σε πολλές χώρες, αναμένονται σχεδόν παρόμοια επίπεδα νικοτίνης, μικροσωματιδίων, πιθανών καρκινογόνων κ.λπ. στο αίμα αυτών με καπνιστές ή παθητικούς καπνιστές συμβατικών τσιγάρων.

 

Send to Facebook Tweet This Share