Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: τα πολύ ζεστά ροφήματα πιθανώς να προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου

17/06/2016

Η κατανάλωση καυτών αφεψημάτων προκαλεί «πιθανόν» καρκίνο του οισοφάγου, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολύ ζεστών αφεψημάτων είναι πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου και ότι αιτία γι΄ αυτό είναι η θερμοκρασία στην οποία καταναλώνονται και όχι τα ίδια τα αφεψήματα, δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC), στο τέλος μιας εργασίας επαναξιολόγησης από επιτροπή 23 ειδικών.

Μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου το τσάι και ο καφές καταναλώνονται κατά παράδοση πολύ ζεστά (σε σχεδόν 70 βαθμούς Κελσίου), έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξάνεται με την θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται το αφέψημα.

Στις  ευρωπαϊκές χώρες και τη Βόρεια Αμερική οι κανονικές θερμοκρασίες για τον καφέ και το τσάι είναι κάτω από  60 βαθμούς», εξηγεί ο δρ Ντάμα Λούμις, επιδημιολόγος του CIRC. 

Στις σε χώρες όπου το τσάι και ο καφές καταναλώνονται ζεστά παρατηρήθηκαν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου σε σχέση με τις χώρες όπου συνηθίζεται να πίνονται κρύα, αναφέρει η υπηρεσία για τον καρκίνο του ΠΟΥ.

Επιπλέον, όσον  αφορά στον ίδιο τον καφέ, δεν θεωρείται πλέον «πιθανώς καρκινογόνος», μετά από επαναξιολόγηση πάνω από 1000 μελετών σε ανθρώπους και ζώα, οι οποίες δεν κατέληξαν σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο καρκινογόνου δράσης από την κατανάλωσή του.

Όσο για το ματέ, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αφέψημα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, εάν αυτό καταναλωθεί κρύο ή σε «όχι πολύ υψηλή θερμοκρασία», τότε η δράση του δεν είναι καρκινογόνος, όπως έχουν αποδείξει επιδημιολογικές μελέτες.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η όγδοη πιο συχνή αιτία καρκίνου παγκοσμίως και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με περίπου 400.000 θανάτους το 2012 (5% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο).

 

Send to Facebook Tweet This Share