Μούρα: ένας μικρός διατροφικός θησαυρός

14/11/2017

Τα μούρα κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο ωφέλιμα φρούτα για την υγεία, ενώ βρίσκονται και στις πρώτες θέσεις της λίστας των σούπερ»  τροφών, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους και τη χαμηλή τους περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος

Raspberries (σμέουρα)

Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη σμέουρων, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 3 βασικές ομάδες: τα κόκκινα, τα μαύρα και τα μωβ. Τα πιο γνωστά είναι τα κόκκινα. 

Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτοχημικών (ανθοκυανίνες, φαινόλες, τανίνες, λιγνάνες), τα οποία τους προσδίδουν ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική αξία. Ακόμη, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, μαγγανίου, βιταμινών C και Κ, φυλλικού οξέως, μαγνησίου, καλίου και χαλκού. Έχουν επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. 

Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα σμέουρα δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο. Επιπλέον, αυξάνουν τον μεταβολισμό, διευκολύνοντας την απώλεια βάρους.

Τέλος, οι κετόνες, φυσικές ενώσεις που υπάρχουν σε αφθονία στα σμέουρα, ενεργοποιούν την αδιπονεκτίνη, ορμόνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σε άτομα παχύσαρκα με διαβήτη τύπου 2 η αδιπονεκτίνη είναι ανενεργή ή δεν εκκρίνεται σε επαρκείς ποσότητες. Με την ενεργοποίηση της αδιπονεκτίνης από τις κετόνες μπορεί να επέλθει ισορροπία στην έκκριση ινσουλίνης και στα επίπεδα σακχάρου και λιπών στο αίμα των ατόμων αυτών. 

Blueberries (μύρτιλα)

Τα μύρτιλα θεωρούνται ένα θαυματουργό φρούτο. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε  αντιοξειδωτικά και βιταμίνες (Α, C και Ε), αλλά και πολύ καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και φυτικών ινών.

Προστατεύουν από καρδιοπάθειες και διαβήτη, μειώνουν την πίεση του αίματος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στην πρόληψη των εντερικών παθήσεων. 

Έρευνα του 2012 έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας μύρτιλλων την εβδομάδα, καθυστερεί τη γνωστική εξασθένηση του εγκεφάλου για αρκετά χρόνια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στην ιδιότητα των μούρων και ειδικά των μυρτίλων, να καθαρίζουν τον εγκέφαλο από τοξικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται εκεί.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική, τα μύρτιλλα οξύνουν τη νυχτερινή όραση. Μάλιστα, όπως αναφέρει μια δημοφιλής ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πιλότοι της RAF κατανάλωναν μαρμελάδα μύρτιλο, για να οξύνουν την όρασή τους κατά τις νυχτερινές τους αποστολές. Αν και η επίδραση του μύρτιλου στην όξυνση της νυκτερινής όρασης δεν έχει αποδειχθεί, προκαταρκτικά στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες σε αρουραίους δείχνουν ότι η κατανάλωση μύρτιλου μπορεί να αναστείλει ή να αντιστρέψει οφθαλμικές διαταραχές, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Επιπλέον, τα μύρτιλα αποκαλούνται και «πηγή αιώνιας νιότης», επειδή προλαμβάνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος.

Να θυμάστε ότι το σωστό χρώμα ενός υγιούς μυρτίλλου πρέπει να μοιάζει «σκονισμένο» και θαμπό!

Goji Berries (γκότζι μπέρι)

Δεν είναι τυχαίο που στην κινεζική παράδοση τα γκότζι μπέρι θεωρούνται μυστικό μακροζωίας και ευεξίας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C (μάλιστα 70 φορές περισσότερη από την αντίστοιχη περιεκτικότητα στο πορτοκάλι), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καροτενοειδή, λικοπένιο, φυτικές ίνες, κάλιο και νάτριο.

Μία μερίδα γκότζι μπέρι περιέχει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης πρωτεϊνης, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για φρούτο.

Η κατανάλωση τους βελτιώνει τη διάθεση (αποκαλούνται και μούρο της ευτυχίας), αυξάνουν την ενέργεια, προστατεύουν το συκώτι, ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα γκότζι μπέρι συμβάλλουν στη μείωση της υπέρτασης και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Φαίνεται, επίσης, πως επιδρούν θετικά στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των καρδιακών προσβολών.

Όπως και τα μύρτιλα, έτσι και τα τα γκότζι μπέρι, θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Ακόμη, ασθενείς που υποφέρουν από αρθριτικούς πόνους, αναφέρουν σημαντική μείωσή τους μετά από την τακτική κατανάλωση γκότζι μπέρι.

Τέλος, τα γκότζι θεωρούνται και αφροδισιακά!

 

 

 

Send to Facebook Tweet This Share