Τοξικές ουσίες στο περιβάλλον και τη διατροφή απειλούν τον εγκέφαλο των παιδιών

06/07/2016

H έκθεση των παιδιών σε διάφορες τοξικές χημικές ουσίες μέσω του αέρα, του νερού, της διατροφής και διαφόρων προϊόντων ενέχει κινδύνους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, ιδίως κατά την εμβρυϊκή ηλικία, προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους 48 κορυφαίοι επιστήμονες και γιατροί από τις ΗΠΑ.

Η επιστημονική «συμμαχία», γνωστή με το όνομα TENDR (Targeting Environmental Neuro-Developmental Risks) έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», αποσκοπώντας στη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να μειωθεί η έκθεση των σημερινών παιδιών και των επόμενων γενεών σε δυνητικά επικίνδυνα χημικά.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική συμμαχία υποστηρίζει ότι λόγω αυτής της έκθεσης αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης διαφόρων νευροαναπτυξιακών διαταραχών (φάσμα αυτισμού, διανοητική καθυστέρηση, ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).

Ιδιαίτερα επικίνδυνα θεωρούνται τα οργανοφωσφορικά, ενώσεις, που χρησιμοποιούνται ως παρασιτοκτόνα για τα φυτά, τα επιβραδυντικά φλόγας, γνωστά ως PBDEs, που ανευρίσκονται σε υφάσματα επιπλώσεων και ηλεκτρονικά είδη, τα κάθε είδους χημικά που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα και οι φθαλικές ενώσεις που υπάρχουν στα πλαστικά αντικείμενα, από τις κουρτίνες του μπάνιου και τα δοχεία των τροφίμων, έως το ταμπλό του αυτοκινήτου. Στις ΗΠΑ οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται ακόμα κατά την παραγωγή καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης.

«Η επιστημονική έρευνα είναι ξεκάθαρη: τα τοξικά χημικά βλάπτουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών μας», όπως αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας TENDR και καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, δρ Ίρβα Χερτς-Πιτσιότο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαντικό κίνδυνο διατρέχουν οι έγκυες γυναίκες, οι οποίες μολύνονται με διάφορα χημικά, πράγμα που έχει επιπτώσεις στο έμβρυο. Οι ειδικοί παραδέχονται ότι παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση στα προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς των παιδιών και επισημαίνουν ότι ακόμη και υπερβολικά χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ορισμένα χημικά μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στον υπό ανάπτυξη εγκέφαλο.

Τα χημικά αυτά είναι διάσπαρτα όχι μόνο στον αέρα και στο νερό, αλλά και σε καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας. Στην πραγματικότητα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, «για τα περισσότερα από αυτά δεν έχουμε ιδέα τι κάνουν στη νευρική ανάπτυξη των παιδιών, επειδή απλώς δεν έχουν μελετηθεί».

 

Send to Facebook Tweet This Share