Έρευνα: 10 χρόνια πιο γερασμένος ο εγκέφαλος των υπέρβαρων ατόμων

08/08/2016

Οι εγκέφαλοι των παχύσαρκων ανθρώπων παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που τους κάνει να μοιάζουν δέκα χρόνια πιο γερασμένοι κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τους εγκεφάλους των συνομηλίκων τους. Ειδικότερα, εμφανίζουν μικρότερο όγκο λευκής ουσίας, η οποία συνδέει μεταξύ τους τις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, επιτρέποντας την μεταφορά των πληροφοριών και  ελαττώνεται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε έρευνα του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "Neurobiology of Aging". 

Παρόλ’ αυτά, η διαφορά αυτή ανάμεσα στους εγκεφάλους των υπέρβαρων ατόμων και των ατόμων με φυσιολογικό βάρος εμφανίζεται μόνο μετά τη μέση ηλικία, γεγονός που δείχνει ότι ο εγκέφαλός μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος κατά την περίοδο της γήρανσης. Επιπλέον,  πέρα από την ταχύτερη συρρίκνωση της λευκής ουσίας, οι Βρετανοί επιστήμονες δεν βρήκαν άλλες διαφορές όσον αφορά στις νοητικές επιδόσεις των δύο ομάδων που συμμετείχαν στην έρευνα. Συγκεκριμένα, μελέτησαν τους εγκεφάλους 473 ατόμων ηλικίας 20 έως 87 ετών. Με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), 246 άτομα ταξινομήθηκαν ως κανονικού βάρους (ΔΜΣ 18,5 -25), 150 ήταν υπέρβαροι (ΔΜΣ 25-30), και 77 ήταν παχύσαρκοι (ΔΜΣ πάνω από 30).

Πάντως, θα μελετηθεί περαιτέρω η πιθανότητα ο εγκέφαλος των υπέρβαρων να είναι πιο ευάλωτος σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, όπως ανέφερεη επικεφαλής της έρευνας, δρ Λίζα Ρόναν, του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. 

Άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σχέση παχυσαρκίας και άνοιας είναι πολύπλοκη και ότι μέχρι σήμερα οι σχετικές επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει σε αντιφατικά συμπεράσματα.

 

Send to Facebook Tweet This Share